Mjölk, mer än en dryck!

Skrev för en vecka sen en blogg där jag återberättade vad som sagts vid ett av de seminarier som Centerpartiet höll under Noliaveckan. Detta handlade om jobben. Jag känner Efter detta seminarium och Ida Oderståhls resonemang att hon är något på spåret för både skogen och jorden och dess brukare.

Om vardagens slit inte lönar sig i dessa branscher för de som producerar så är det nåt fel i systemet. Det måste vara lönsamt att ta tillvara det naturen bjuder och idag är lönsamheten allt för liten för allt för många.

jag tror att konkurrens är bra och att ju fler som vidareförädlar sin mjölk och startar små mejerier är bra för lokalsamhället och för miljön. Den kund som mjölkbönderna har idag i Norrland är Norrmejerier som ägs av bönderna själva. De bestämmer själva ersättningen för mjölken. Norrmejerier brukar ha en högre ersättning till sina bönder än vad tex Arla har och det är bra, mycket bra. Men ändå lägger många gårdar ner.

Det beror på flera faktorer som hög konkurrens globalt och hur vi som kunder väljer när vi handlar.

Jag blir så arg när jag möter ICa eller COOP,S egen importerade mjölk i butikshyllan. Två liter för 15 kr där den ekologiska mjölken från Norrmejerier som står i samma hylla kostar 12,85 per liter. För mig ett självklart val att välja den ekologiska, men alla kan eller vill inte välja som jag.

Blir glad när ICA Tallen väljer att plocka bort ICA,S egna produkter. Då gör de som företagare ett medvetet val för både de lokala jobben och miljön.

Det är är tuffa ekonomiska tider med en global konkurrens där butikernas egna varumärken pressar priserna även på det lokala utbudet, att mjölkkvoterna i EU släppts fria och några europeiska länder ökar produktionen utan att ta samma hänsyn till djurskydd som vi gör. Men det handlar också om enskilda politiska händelser som Rysslands handelsblockad mot jordbruksprodukter som drabbar våra mjölkbönder.MDet man kan vara glad är är att vi Norrlänningar verkar ha stor förståelse för allt detta som konsumenter då vi är extremt köptrogna och hela 80 procent av oss väljer norrländsk mjölk.

Norrmejeriers ostar har tuff konkurrens. Själv blir jag även lite less på de få sorterna och måste erkänna att jag i sommar köpt ost från Arla! Jag ska ta och skärpa mig då jag vet att mitt val slår extra hårt ekonomiska mot våra lokala bönder då det går åt 10 liter mjölk till 1 kg ost. Mer än hälften av all ost som säljs i Sverige är importerad.

Eskil Erlandsson la i dagarna ett förslag att EU ska göra som de gjort tidigare. EU kan redan i dag köpa och lagra mjölkpulver och smör av bönderna genom det så kallade interventionssystemet. Centerpartiet föreslår att EU tillfälligt höjer lägstapriset i interventionssystemet, då får mjölkbönderna mer betalt för mjölken av mejerierna.

Det här med mjölken är en svår fråga och det måste tas politiska beslut, men du och jag kan göra vårt, vi kan välja det lokala, det närproducerade och det ekologiska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.