Storleken har betydelse!

När vi pratar om hur Sverige ska indelas i framtiden så är det få som bryr sig om frågan. Det är vi politiker som tycker det är en viktig fråga. Medborgarna vill bara att det ska fungera med sjukvård och kollektivtrafik. Hur sen gränser dras eller var administrationen ligger är inte så viktigt. Vi i Centerpartiet tror att storleken har betydelse. Det blir mer effektivt om administrationer läggs samman över större geografier. Men bestämmandet måste ligga nära medborgarna så att beslutsfattarna vet hur verkligheten och vardagen ser ut för de som bor i ett visst område inom regionen.

Jag tror att vi måste prata mer om den här frågan utan att tänka på vilka personer som skulle mista sin position om vi slår samman Landstinget, Länsstyrelsen och Region Västerbotten. Det är tyvärr ofta i det resonemanget vi hamnar.

Dialogen med kommuner och landsting kommer vara en nyckelfaktor för att resultatet ska kunna bli långsiktigt hållbart och sjukvården måste struktureras på ett annat sätt. Vi måste specialisera oss mer och bygga större regioner. Att Lycksele lasarett är bäst på höftleder och knän är jättebra men upptagningsområdet måste bli större. Sen måste andra sjukhus i norr få andra specialitéer och andra mista sina. Flera sjukhus kan i en större region ha en gemensam chef för en viss kompetens som tex röntgen. Så man kan nyttja personal på bästa sätt.

För oss i Centerpartiet är det viktigt att regionindelningen blir en fråga om innehåll och inte enbart om gränsdragning. Fokus bör vara på slagkraftiga arbetsmarknadsregioner, bra kollektivtrafik och infrastruktur, gemensamma miljösatsningar och en kvalitativ och nära hälso- och sjukvård. Det spelar ju ingen roll vart kompetensen finns bara det är enkelt att nå den för medborgarna.

Jag vill att när jag blir sjuk så ska jag veta att den vård jag får är den allra bästa. Sen om den ligger i Lycksele, Sundsvall, Ö-vik , Östersund eller Umeå är mindre viktig. Det viktiga är att den är den bästa som ligger längst fram. När jag ska ta bussen eller tåget så ska det vara enkelt och tekniken ska fungera. Sen vart trafiken administreras, det bryr jag mig inte om. Bara den fungerar.

Då det gäller den regionala utvecklingen så tror jag att vi kan bli mycket bättre på det vi redan idag är bra på. Mat, besöksnäring, skogsmaskiner, trä, energi är ofta knutna till orter, orter som kan bilda större kluster inom en större region och bli än bättre om resurserna fördelas över en storregion och inte länsvis. Men det är samma sak här. De som bestämmer måste veta hur det ser ut i hela regionen för att kunna ta rätt beslut.

Jag tycker det här är en väldigt viktig fråga, men inser att några större resonemang kommer det inte bli kring den ikväll när jag ska på Hej Då Socializekalaset. Där är det ett helt annat fokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.