Bli inte rädda av Yougov

Idag presenterar tidningen Metro siffror från Yougov som visar att SD är största parti i Sverige. Yougov är ett företag där man får registrera sig själv som deltagare i en panel. Många av de som röstar på SD är aktiva på nätet och aktiva i Yougov undersökningar. Så jag väntar på en mer seriös mätning innan jag bedömer värdet av den här mätningen. Men för den skull är jag inte mindre oroad över den svenska demokratin och hur svenskarna ser på den grundmurade värdegrunden om alla människors lika värde och rättigheter.

Du kan läsa detta om Yougov på Wikipedia. Yougov, i marknadsföringssyfte skrivet YouGov, är ett internationellt marknadsundersökningsföretag med huvudkontor i Storbritannien. Företaget grundades i maj 2000, och finns på den nordiska marknaden sedan 2007, då man förvärvade danska Zapera.[1] Yougovs undersökningar utförs via Internet bland en panel av frivilliga, varefter resultaten viktas på demografiska grunder. Yougov producerar bland annat månatliga opinionsundersökningar inför det svenska riksdagsvalet. Dessa presenteras huvudsakligen i gratistidningen Metro.

DN skriver idag ”Sverigedemokraterna brukar få högre siffror i Yougovs mätningar än hos andra institut. I juli fick SD 22,1 procent i Yougovs mätning. I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, fick SD i slutet av juni 16,4 procent.

Yougovs mätningar görs via en självrekryterad webbpanel, en metod som ifrågasatts av en del. Konkurrenten Sifos vd Yvonne Pernodd manar till försiktighet när resultaten tolkas:

– Det ska inte vara baserat på att du själv kan anmäla dig, eller att du anmäler en kompis. Sedan finns det en diskussion hur man kan väga och vikta för att få bra resultat. Men man vet inte hur detta fungerar, säger hon till Expressen.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.