Vad är det som gör skillnaden?

1992 kom det 84 018 asylsökande till Sverige pga kriget på Balkan. Ifjol kom det färre, det kom då 81301 asylsökande till Sverige. Vad är det som gör att det sprids skräckpropaganda om att Sverige håller på att rasa samman nu idag och inte på 90-talet? Då hörde vi inte samma argument. Vad är det som gör skillnaden?

Är det att sociala medier har blivit ett verktyg för att sprida propaganda av diverse art? Och att rasism blivit rumsrent då det idag finns ett rasistiskt parti i den svenska riksdagen?

Då Sanja och Ivica kom till Vilhelmina tillsammans med sina barn och deras landsmän var det många Vilhelminabor som ställde upp för att ge dem möjlighet att bygga sina liv här. Idag sker det igen, det finns så många Vilhelminabor som ger människor från andra länder, som sökt sig hit till oss, stöd för att de ska kunna bygga sina liv här och bidra till vårt gemensamma samhälle. Igår kväll tex så träffade jag en kille som kommit hit från ett annat land som kört taxi åt Vilhelminataxi i två år. Supertrevlig och glad över att ha hittat sin plats på jorden.

Idag försöker människor som flyr från IS att komma in i Europa Det var 20 miljoner som bodde i Syrien innan kriget, av dessa har 12 miljoner flytt till andra länder. 8 miljoner har flytt till lugnare delar av Syrien, 4 miljoner till Turkiet. Av alla de som flytt sitt land så har 250 000 sökt asyl i Europa. 0,2 % av de som flyr Syrien söker asyl i Europa. Dvs en väldigt liten andel av alla de som flyr.

Sverige kommer aldrig att bli ett land som säger att man inte ska ha rätt att söka skydd från krig och förföljelse i ett annat land. Sverige kommer att förbli ett humant och öppet land. Sverige kommer att klara av att ge människor en fristad från krig och förtryck.
Vi som bor i Sverige har möjlighet likväl som på 90 talet att ge människor en fristad. Vi klarar det även denna gång.

5 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Förvisso, men skulle det inte bespara dessa massor mycket lidandeom vi mobiliserade en styrka inom EU elelr tillsammans med USA som utplånade dessa krigsherrar med sina terrorarmeer som tvingar enkla människor bort från sin trygga tillvaro?
  FN har ju blockerats från att ta ansvar genom diverse kommuniststaters möjlighet till veto och därmed följande stöd till despoterna. Jag skulle rösta för att vi utrotade denna ohyra i industriell skala och lämnade tillbaka de rensade länderna till de som flytt.

 2. Bert-Rune Wibrell

  Vet du vad jag tror,alla människor är så rädda för utlänningar,dom tror att Sverige skall invaderas av tiggare,
  Dom har aldrig fattat att detta är ett kriksdrabbat folk som behöver en fristat.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Jag tror du har helt rätt i det. Att tiggare även de flyr från fattigdom och försöker finna försörjning på det sätt som de lärt sig av sina förfäder är inte konstigt. Det är förfärligt att Rumänien behandlar sitt folk som de gör och att romer inte får samma mänskliga rättigheter som andra rumäner. Detta måste EU agera mot.

 3. Kristina Norman

  Hej Maria.
  Bra skrivet i ditt inlägg.
  MEN….
  Jag måste få ifrågasätta varför du lägger ut en kommentar som den Göran Jonzon skrivit ovan, utan att kommentera och säga emot. För jag kan inte tänka mig att du delar hans uppfattning i frågan.
  Han skriver:
  ” …Jag skulle rösta för att vi UTROTADE DENNA OHYRA I INDUSTRIELL SKALA och lämnade tillbaka de rensade länderna till de som flytt.”

  …. har du inte uppmärksammat innebörden i det han skriver?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Nej, jag håller inte med honom. Men har som policy att lägga ut kommentarer där man skriver under med sitt riktiga namn och som inte spär på en otrevlig lokal debatt. Så även om jag inte samtycker så får Göran stå för det han skriver även i min blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.