Kittelä, en fristad.

Kittelä
I Vilhelmina finns det en förskola som kallas Kittelä. En förskola som byggts på den tomt där de flyktingar som kom till Vilhelmina på 40 talet togs om hand. Jag tror det var någon form av flyktingförläggning som döptes efter den ort där de flesta flyktingar kom från. Ni som kan mer om den här historien får gärna kommentera.

Idag är många orter runt om i Europa engagerade på samma sätt som Vilhelminaborna var på 40 talet. Då som nu är det frivilliga som jobbar och engagerar sig.
Idag har vi många nya Vilhelminabor från hela världen men vi måste nu göra mer för alla de som flyr från krig, främst från Syrien. Precis som vi gjorde på 40 talet då de flydde från kriget i Finland.

Vi kan alla göra någonting, vi kan skänka pengar till Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR eller nån frivilligorganisation. Men det viktigaste vi kan göra är att säga ifrån när Sverigedemokrater och deras anhängare sprider idéer om olikheter mellan människor, att de som flyr ska skickas tillbaka in i krig eller tas om hand i ”närområdet”.

Igår passerade vi Härnösand där SD hade torgmöte. Det gladde mig att de inte hade någon publik alls, de tre som stod där fick stå och prata ut i tomma luften.

Människor som kan tänka själva förstår vad det är som händer ute i världen, det har aldrig varit så många människor på flykt och Europa har inte sett detta sedan andra världskriget. Människor är kloka och medmänskliga, och vi vill göra gott! Det finns hopp även för den mest förtvivlade förälderns ute i vågorna på Medelhavet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.