Länets bästa för ögonen

Idag var det regionstyrelsemöte i Region Västerbotten. Vi fick information från flera av de verksamheter som ligger under vårt ansvar. Norrlandsoperan, Skogsmuseum, Västerbottens och Skellefteå museum.

Vi träffade även chefen för Trafikverket som jag berättar om i en senare blogg.

Väldigt spännande resonemang i många olika typer av frågor. Vi diskuterade bland annat färjan över Kvarken, vägar och några av kulturinstitutionerna i länet.

För mig som inlandsbo så är det svårt att känna att kultursatsningar är viktigare än ambulanser samtidigt som jag inser att kulturen är oerhört viktig för människors hälsa och för ett samhälles attraktivitet. Det är svåra ställningstaganden då pengar ska prioriteras. Norrlandsoperan ägs till 60% av Landstinget och resten ägs av Umeå kommun. Jag kan tycka att ägarbilden borde se annorlunda ut då operan främst gagnar Umeå som kommun och som stad. Centerpartiets landstingsgrupp besökte operan och man blir väldigt imponerad, både av aktiviteterna och att de lyckas behålla position i konkurrens med andra långt mycket större operor i världen. Du kan tex. se på TV nu på lördag, Blanche och Marie som sattes upp i Umeå. Så det är klart att operan är viktig samtidigt som akut sjukvård och ambulanser är livsnödvändiga. Frågan är hur våra allmänna pengar ska kunna fördelas till både och. Vad tycker du?

Skogsmuseet i Lycksele visar på hur de olika Skogsmuseerna i Norden ser ut och vilka statliga stöd de får. Lycksele får 150 000 kr från staten, i Norge får de 14 miljoner från sin stat. Lite olika förutsättningar Skogsmuseet jobbar för att bli ett nationellt Skogsmuseum. Länsmuseet berättar om sina satsningar där Sune Jonssons centrum för dokumentärfotografi är en ny satsning som slagit väl ut. Skellefteå museum berättar om sitt strategiska arbete som känns modernt och fräscht. Jag blev mycket imponerad av det sätt de presenterade sitt arbete.

Sammantaget är att vi har fina museer i länet som bedriver bra verksamhet och som alla säger att de behöver mer pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.