Jämför med andra, lär och gör!,

Igårkväll kallades alla partier in till en gemensam genomgång av besparingsförslag . Delårsbokslutet visar preliminärt ett underskott per den sista augusti på 30 miljoner cirka.
KOmmunstyrelsen 1,4 Mkr,
Utbildningsnämnden 8,5 Mkr
Socialnämnden17 Mkr

Till det kommer tidigare underskott som måste arbetas igen.

Vilhelmina klarar inte att finansiera sin verksamhet med de pengar som kommer in, vilhelmina har varit frikostiga och haft mer verksamhet än andra kommuner i Sverige. Vilhelmina tar ungefär ut en skattekrona mer per hundra kronor av Medborgarna än vad man gör i andra kommuner när man jämför med alla kommuner i Sverige.
Du kan själv göra jämförelser på kolade.se

Förskolan, skolan, individomsorgen lägger vi mer pengar på än andra kommuner. Äldreomsorgen ligger vi ungefär lika som andra. Vi har 3,3 barn per personal i förskolan där index ligger på 5 barn per personal.

Kommunen hade 2014 862 personer anställda.

Som jag tidigare berättat så hade vi upp experter från SKL, Sveriges kommuner och landsting som tittade på vår kommun och gav oss tips på vad som måste göras. Kommunen måste krympa sina verksamheter och krympa antalet anställda. Bli mer effektiva och konkurrensutsätta verksamheter mer. Majoriteten har inte tagits fram någon plan för hur vi skulle kunna styra upp detta. Något som vi i Centerpartiet efterlyst, saknar och efterfrågar.

Vi gick igenom en lista som tjänstemän tagit fram och pratade om de olika förslagen och om vilka förslag vi kunde enas om och presenterade nya förslag till ytterligare besparingar.
På måndag fortsätter diskussionerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.