Styr eller avgå!

Styr eller avgå!
Så sa Axel Danielsson som utbildar politiker runt om i landet. Majoriteten ska styra, det är de uppdrag de tagit sig till utifrån de röster de fått i allmänna val. Nu är Vilhelmina kommun i ett enormt tufft läge där vi alla kommer att beröras på ett eller annat sätt. Ett gediget arbete har gjorts av tjänstemännen för att ta fram förslag alla partier i fullmäktige där vi i Centerpartiet tagit fram en lista på förslag som våra företrädare haft med sig i sina nämnder. Sen har vi diskuterat de förslag som tjänstemännen tagit fram och sagt ja eller nej till dem. Vi har också haft gemensamma träffar över partigränserna.

Majoriteten har haft ansvaret nu i sju år och riktningen för ekonomin har varit ständigt nedåtgående. Nu är krisen rejäl och alla partier försöker göra det de kan för att hjälpa till. Men vi tycker olika i olika frågor. Vi är olika partier med olika värderingar och idéer. Det går inte att vara överens om allt. Skulle vi ha varit det så skulle det ju inte vara någon mening med att ha olika politiska partier om vi ändå tyckte lika. En levande demokrati kräver en aktiv opposition och en tydlig majoritet.

Alla partier har diskuterat och kommenterat de förslag som tjänstemännen tagit fram. Det finns naturligtvis olika ideologier bakom förslagen. De borgerliga värdebaserade idéerna finns med då det inte varit någon mening att lägga förslag som tex upphandling av äldreomsorg eller utökade upphandlingar av välfärdstjänster som vi vet ändå aldrig skulle gå igenom utan bara betyda arbete i onödan för tjänstemännen.

Vi i Centerpartiet har fört fram kritik då vi tycker att man inte på allvar lagt upp planer utifrån det SKL pekat på. De kommuner jag tittat på som liksom Vilhelmina varit i kris har tagit fram tydliga åtgärdsprogram som de genomfört utifrån de SKL-rekommendationerna. När jag säger detta idag så får jag en uppläxning av KG på gammalt vanligt maner med samma gamla vanliga härskarteknik. Där får jag veta att jag inte hängt med i arbetet och att vi i Centerpartiet inte hade gjort något i detta! Hans bild stämmer verkligen inte med verkligheten.

Det är politik i all dess form. Vi tycker så olika. Att lägga ner byskolor är politik! Att upphandla tjänster är även det politik. Vi i Alliansen tycker att vi bör köpa tjänster av andra kommuner, samarbeta mer och dela uppdrag och pröva fler utförare i välfärden och det går emot socialdemokraternas värderingar. Att tycka olika är politik och det är demokrati!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.