Vad får en blogg innehålla?

Fick i dagarna meddelande om uppdaterade användarvillkor för min VK blogg. Bra att det finns likväl som jag själv satt upp regler för de kommentarer jag lägger ut. Regler är bra då syftet är att skydda personer och hindra en allt för elak lust att ge sig på folk.

Som politiker får man finna sig i att man är en offentlig person och vara beredd på att bli granskad. Granskad för de beslut man är med att fatta och granskad utifrån den makt man faktiskt har. En makt som kan bli lätt att missbruka om man suttit allt för orörd på makten och om man inte blir ifrågasatt eller granskad.

I min hemkommun florerar en massa rykten om politiker som upplevs missbruka sin makt, som att vissa har telefon via kommunens växel, att upphandlingar bara går till vissa företag och att man måste tillhöra ett visst parti för att få ett jobb eller som nu om jaktarrenden. Rykten sanna eller osanna, inte är bra för någon, inte för kommunen och inte för företagen eller tilltron till lokalsamhället. Rykten som måste lyftas fram i ljuset för att som trollen kunna spricka, och där gör Göran Jonzon ett viktigt arbete.

Problemet ligger i att vi inte längre har någon granskande tredje statsmakt. Vart är den granskande median? vart finns den tidning som ifrågasätter, gräver och ställer till svars? Vad gör VK? som är den enda tidning som en gång varit verkligen granskande. Vf är allt för mycket av propagandamaskin för att kunna vara trovärdiga granskare.

Nu ligger det på medborgare eller partier i opposition att gräva och granska, vara kritiska och ifrågasätta makten. En mycket utsatt roll som ingen medborgare skulle behöva ta sig an, än hur vällovligt det är att någon orkar.

Så vart är media?

5 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Tack för ditt erkännande Maria !
    Precis som du så tydligt framför här, upplever jag samma sak, att mediasnuttifieringen lett till att vi saknar den tunga granskande insatsen från utbildade journalister. När vi som oppositionspolitiker ska fylla det tomrummet blir det en mycket delikat uppgift att förhålla sig till hur man på ett tydligt men ändå inte kränkande sätt kan framföra vad man hittar.
    Men vad är alternaitvet, så länge som media mest ägnar sig åt lättsmälta uppgifter?

  2. Max Fredriksson

    Du ar så rätt i det du skriver. Det är en stor demokratisk brist att det idag egentligen inte finns något granskande organ i vår del av landet. Dels det du skriver att misstankar om oegentligheter och maktmissbruk måste upp i ljuset, antingen för att bekräftas och se till att det inte upprepas eller för att den person som det gäller skall bli rentvådd.
    Men det är även en brist för varje enskild person som kan bli utsatt för ett felaktigt hanterande av en myndighet som står med bara mycket små möjligheter att kunna hävda sig. Det krävs att man är väldigt påläst för att kunna hävda sin rätt eller överklaga ett handlande till rätt instans.
    Sen finns en risk för den person som åtar sig att gräva fram fakta om ett rykte. Risken för repressalier i en eller annan, öppen eller dold, form finns alltid som en gnagande misstanke.

  3. Erik

    Maria, du och andra politiker har förmånen, att via VK, ha en blogg där du kan så att säga kan kasta första stenen. Se då till att släppa fram kommentarer även om de går stick i stäv mot det du tycker. Jag kräver inte att du ska orka besvara kommentarerna, med släpp fram dem! Lär av din ”kollega” Edward Riedel. I och med att många politiker är pigga på att blogga och vi ”gräsrötter” med politiskt intresse kan skriva kommentarer inbillar jag mig att demokratin utvecklas, eller vad tycker du?

  4. Östen Stenlund

    Hej Maria,
    Vi bör även ha klart för oss att granskar och ifrågasätter en tidning makten för hårt är presstödet i fara, det har vi flera exempel på. Maktens tillvägagångssätt är att undvika konfrontation, man stryper bara granskarnas resurser. Detta är ett faktum. Jag vill se den ”Rentvättade makthavare” som går emot Inga-Britt Ahlenius utsaga i ämnet.

  5. Kenneth Hellberg

    Så du tycker att det är bra att föra fram rykten utan att säkerställa sanningshalten i dom? Oj vad jag skulle kunna fylla min blogg då…..det finns en hel del rykten om många politiker i de flesta partier som säkert skulle intressera allmänheten, så om jag lyfter fram dom i ljuset så är det okej för dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.