Stornorrland nu eller sen?

Regionfrågan är en centerpartifråga egentligen om man tänker efter. Det handlar ju om att se till att människor får bestämma över det som rör sin egna omgivning och att flytta makten till regioner och kommuner. Under 90 talet togs det fram förslag där några regioner bildades som Skåne och Västra Götaland. Skåne har 1,2 miljoner invånare, Västra Götaland 1,6 miljoner så det skulle behövas många län för att få till ett stornorrland med såna befolkningstal.

I Västerbotten så startade vi en administrativ enhet till, ett regionförbund mellan kommuner och landsting men utan den reella makten och utan att lägga ner landstinget eller att ta över alla uppgifter från Länsstyrelsen. Nu är vi på gång igen och den här gången kommer det att verkligen bli av. Så nu gäller det att vara med i diskussionerna och fundera på hur vi vill att Sverige ska se ut och fungera i framtiden.

Ansvarskommitteen utredde frågan 2007 där jag var involverad och jobbade med hur företagsstöd och utvecklingsstrukturer skulle kunna byggas. Jag var väldigt besviken då det inte blev annat än en papperstiger. Så den här gången ser jag verkligen fram emot vad som komma skall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.