Åsele kommer att överleva, Sorsele likaså….

Vi som bor i småkommuner har varit starkt bekymrade för utflyttning och sett inflyttning som enda räddningen. Nu när det blir inflyttning till alla små kommuner av unga människor så borde vi bjuda in till fest, fira och ropa halleluja.

Åsele är en kommun som snabbt tappat befolkning. Sorsele likaså. För något år sedan var det TV inslag som en serie om just Sorseles framtid som målades väldigt mörk där det sades att kommunen skulle vara i princip tom på folk inom en snar framtid. Men ingenting verkar slå in i den prognosen.

Ingen av oss önskar krig och vedermödor för människor ändå är det precis det som nu räddar upp landsbygden i Sverige. Det flyttar in människor, både såna som flyr och såna som själva valt att flytta hit.

Det är klart att det innebär utmaningar och frågeställningar som vi har svårt för att både förstå och lösa. Ingen av oss har tidigare varit i den här situationen förutom de som levde under finska vinterkriget och andra världskriget. Även om vi minns balkankrisen som ligger oss rätt nära så har vi ändå svårt för att förstå det som händer.

Det krävs en omställning i samhället där vi gör det lättare för människor att etablera sig. Staten kan inte vara den som bestämmer hur de som nu flyttar in ska leva sina liv. Vi kan inte kräva att man ska kunna svenska för att få jobba som läkare. Vi måste låta människor starta företag lättare och vi måste se till att alla som har en utbildning får börja på att jobba med det de kan. Ungefär hälften av de som kommer nu har en högre utbildning, något som inlandet verkligen behöver. Lättare och enklare att komma in i samhället måste vara riktmärket för alla verksamheter nu från stat till ideella organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.