Länet går bra, inget sönderfallande i sikte!

Vid region Västerbottens förbundsfullmäktige så fick vi höra om hur konjunkturläget i länet ser ut. Det ser bra ut och de partier som ser ett land i sönderfall måste ha andra källor.

Det är starkare konjunkturutveckling än förväntat, alla prognoser hade lägre förväntningar. Det är bygginvesteringarna som växer liksom handeln. Antalet i jobb ökar och aldrig någonsin har så många varit i jobb i Västerbotten. Det ser fortsatt ljust ut så det finns ingen avmattning i sikte. Arbetslösheten minskar, unga får jobb i större utsträckning och varslen minskar. Förväntningarna ser positiva ut och antalet nya bilar i hushållen ökar, försäljningen ökar inom alla motorfordon. Sällanköpshandlen ökar men även dagligvaror ökar. Det får betydelse för många saker då handeln kopplas till besöksnäring och turism. En fjärdedel av det man tjänar inom turismen handlar om handel så handel och turism hänger starkt samman.

Om man ser på handeln i Vilhelmina så är den högre än vad den skulle vara om det bara var de som bor i kommunen som handlar. Vi ligger bland de 4 högsta av kommunerna i länet där Storuman toppar. Tillväxtanalys säger att man kan investera i handel som ett sätt att öka turismen.

Då det gäller asylsökande i länet så är det 804 personer av 3400 som idag är inskrivna hos migrationsverket är ensamkommande barn. De flesta bor i Skellefteå och Umeå och på tredje plats kommer Åsele. Unga som inte studerar eller arbetar hamnar utanför och det är ca 6 % av unga upp till 24 år och 8 % av 24-30 år som finns i utanförskap i länet . Allt för många även om antalet minskar. Det är stor skillnad mellan kommuner som att i Åsele är det 9,9 % som är i utanförskap medan det i Sorsele bara är 3 %.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.