Regera med er egen budget och skryt sen!

Lyssnade idag mellan mina telefonsammanträden på invigningen av Västerbottendagarna på Grand Hotel i Stockholm. En av invigningstalarna Mikael Damberg, näringsminister, berättade om hur bra det går för Sverige då det gäller tillväxt och utveckling. Magdalena Andersson finansminsister sa samma sak att Sveriges går bra för någon tid sedan. Då hade regeringen regerat med sin egen budget i 13 dagar då Alliansens budget gällde Fram till 2015. Mikael Damberg har nu regerat med sin egen politik i Några veckor. Så det blir spännande att se om han är lika nöjd om några år då Sverige fått leva under S regim.

Det som är intressant är att runt 65 % av den svenska tillväxten sker utanför städerna samtidigt som tillväxtpolitiken lägger sitt fokus på just städerna. Det här tog inte Damberg upp av förklarliga skäl.

S vill ju centralisera. Men sanningen står ändå där och säger att den svenska tillväxtpolitiken måste förändras för att landsbygden ska kunna leverera än mer till den svenska statskassan. Folk och företag måste själva kunna välja vart man vill bo och verka och vill folk bo på landsbygden och driva sina företag där så ska vi göra alt vi kan för att underlätta. Tyvärr är det de motsatta som sker idag.

Idag är det något helt nytt som landsbygden och dess kommuner står inför. Det finns inga lediga bostäder, inflyttningen är större än någonsin och små kommuner växer. Hur ska politiken då se till att folk kan starta och driva företag utifrån de kompetenser, intressen och möjligheter som de ser.

Maud Olofsson var på rätt väg då hon drev igenom Inlandsinnovation. Det behövs pengar för landsbygdens företagande och för alla de nya företag som kommer att starta. Det måste formeras en tillväxtpolitik som gagnar hela landet och de människor som bor där. Min farhåga är att Damberg gör precis det motsatta. Lägger ner Inlandsinnovation och lägger pengarna i städerna precis som man gör med Rot. Städernas byggen får resurserna inte landsbygdens. En närodlad politik skulle göra skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.