Vilka är vinnare i Stornorrland?

Hur skapar vi många vinnare i ett stornorrland!

Idag diskuterar vi som är på kommundagarna regionfrågan. En fråga jag är väldigt intresserad av då den betyder så mycket för oss som bor i norra Sverige och vi som bor på landsbygd. Det är idag staten som centraliseras mest! Vi i centerpartiet tycker tvärtom att statliga myndigheter ska decentraliseras. Ett nära exempel är Skattekontoret i Lycksele.

Ett löfte från staten är att de ger regionerna rätten att få bestämma om tillväxresurserna tillsammans med kommuner och näringsliv i de regioner som bildas. De statliga aktörerna har idag inte uppdraget att samverka med näringslivet vilket en region kan göra. Detta är likadant då det gäller kollektivtrafik. Det blir ett bredare och vidare perspektiv i utvecklingsfrågorna då de samlas under en enda hatt. Det tycker jag är väldigt viktigt. Idag har vi tre aktörer, länsstyrelsen, landstinget och regionförbundet.

Vi måste diskutera vad de nya regionerna ska innehålla och ansvara för. Hur kartan ritas eller vart residensstäderna hamnar är för mig en mindre fråga. Det är servicen till medborgaren och en nära demokrati som är viktigt för mig.

Ett annat viktigt område är EU pengarna där i vårt land så har staten lagt beslag på pengarna och silar dem. Dessa pengar borde ha gått direkt till regionerna och vi i norr hade då varit bra mycket starkare resursmässigt.

Vart lägger staten utbildning, forsknings och innovationsfrågor, tillväxtfrågor, service, kultur, hur kan samlade resurser till vården stärka upp vårdcentraler, sjukstugor och specialistsjukvård?

Byggfrågor och lokalt planarbete, Arbetsförmedlingens service och försäkringskassans omsorg kan dessa uppdrag skötas av kommuner? Är det fler ansvarsområden som kommunerna kan sköta om? Eller är det områden som idag ligger i kommunerna som borde ligga på staten?

Idag finns statliga stöd till investeringar i företag, tyvärr bestämmer staten att dessa stöd bara kan ges till maskiner, (dock inte något med nån form av hjul,) och byggnationer. I vårt län är det service, tjänste och turismföretag dom växer. Inom dessa branscher är det i princip omöjligt att få investeringsstöd. Om kommunen ägde makten över dessa pengar skulle nog besluten se annorlunda ut.

Både Socialdemokrater och Moderater vill centralisera då dessa partier tror på centralstyrning. Centerpartiet tycker precis tvärtom att makten ska utgå från folket och beslut ska tas så nära de som berörs som möjligt. Så vi har olika perspektiv i regionfrågan och olika bild av vad innehållet ska vara.

Vi politiker är medborgarnas företrädare och ska ha det för ögonen i den här frågan. Allt för många tittar istället på den egna stolen de sitter på och är rädda att tappa makt. Det är farligt för demokratin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.