Hur långt bort vill du ha din regionpolitiker?

Idag har indelningskommittéen redovisat sitt förslag till ny regionindelning av Sverige. De fyra norra länen föreslås bli en region och 5 regioner till av övriga landet. I de politiska partierna och de politiska rummen har frågan diskuterats en hel del men bland medborgarna är frågan inte särskilt het. Medborgarna vill ha en fungerande samhällsservice och frågan hur det organiseras och administreras är inte särskilt viktig. Frågorna om regional tillväxt och sjukvård upplevs däremot som viktig för hela befolkningen och där höjs röster.

Kent Johansson gammalt regionråd för Centerpartiet i Västra Götaland är en av de två som jobbat fram förslaget. Den stora frågan är sjukvården där alla landsting har enorma ekonomiska problem. Deras ansvarsområde sjukvård måste samordnas och specialiseras. Vården nära människor måste stärkas och övrig specialiserad vård måste specialiseras mer och resurser samlas till utvalda sjukhus.
När de presenterade förlaget idag säger de att det är ett diskussionsunderlag. Det måste betyda att socialdemokraterna är oense och att utredarna fått backa lite från att lägga ett förslag till beslut till att det är ett diskussionsunderlag.
Forskning, kompetenförsörjningsfrågor är också väldigt viktiga fören stark region där vi kan bli så mycket starkare om vi samaretar tydligare som en stark och stor region i Europa. De tillväxtmedel som prioriteras i Europa har en riktning som passar norra delen av Sverige.

Idag bor mer än hälften av Sveriges befolkning i de tre stora städerna med omland. Det gör att vi nu måste sträva efter att få så jämstarka regioner som bara är möjligt även utanför dessa tre städer. Utredarna har utgått från att regionen ska vara stark nog att bära det regionala utvecklingsansvaret. Att regionen ska en förmåga att hantera hälso och sjukvårdssystemet. De har även tittat på den samverkan som redan finns.

Myndigheter, länsstyrelser och landsting har problem att samarbeta och samla resurser på ett bra sätt enligt utredarna.
Hur stora regioner kan man då ha är ju frågan. Där man både klarar av uppdraget och geografin och samtidigt utgår från att de som beslutar ska vara demokratiskt valda av befolkningen.

Nu ska samtal föras via samtalskretsar med de föreslagna länen, dvs lanstingspolitikerna i länen. Residensstäder och vart vad ska ligga kommer att komma förslag på allt eftersom under våren.

I förslaget skulle Norra Sverige få 880 000 invånare och beräknas till ca 915000 invånare 2050. Vi i norr har en varierad näringslivsstruktur, gruvor, skogsnäring, energinäring, besöksnäring och ett starkt småföretagande ger förutsättningar för en stark region. De geografiska avstånden och den stora geografin är den stora utmaningen. Hur kan man lösa kontakter med medborgare över så stora avstånd är den stora frågan.

Nu börjar jobbet att fundera ut vilka funktioner och myndigheter som vi behöver och hur långt ut de kan decentraliseras.

Läs mer här: http://www.sou.gov.se/indelningskommitten/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.