Vart skapas jobben i Västerbotten?

Det är småföretagare som får ett samhälle att gå runt ekonomiskt. Det vet de flesta. Nu vill regeringen att företag som vill sälja något eller utföra jobb åt en kommun ska ha kollektivavtal. Hur många små företag i Vilhelmina kan klara av det? Hur många uppfyller alla de krav som ställs för att ha kollektivavtal?

Jag kan förstå ambitionen då jag ser hur statliga verks själva nyttjar fattiga människor från andra delar av Europa som jobbar billigt i deras egna byggen. Men lagen måste ju anpassas så att det inte bara handlar om stora företag och stora arbetsgivare. Det måste anpassas även till det lilla företaget som har en person anställd.

Den breda penseln och en enda lag för alla typer av företag oavsett hur stora de är fungerar inte. Risken är att de små företag som idag säljer tjänster eller varor till en kommun inte längre klarar av det.

Vi har kämpat länge för att kunna handla lokalproducerad mat. Idag köper kommunerna i Västerbotten in mer från våra lokala företag då det gäller mat. Om regeringen får som de vill så kommer många av dessa företag som idag kan sälja till kommunen inte längre göra det. Det är illa!

Lönedumpning och undermåliga avtal ska naturligtvis bekämpas med alla medel. Men regeringens utkast till lag diskriminerar de små företagen som inte når nivåerna i ett kollektivavtal. Varje år köper stat, kommuner och landsting varor och tjänster för drygt 600 miljarder så det är en stor marknad där många jobb skapas i små företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.