Ekonomi är det kreativt trolleri?

Igår var det kommunfullmäktigegrupp och ekonomin låg då i fokus. Det finns 6 olika budgetförslag där de olika partierna lagt fram sina förslag. Kul att så många lägger ner så mycket kraft och arbete för att hitta vägar framåt för kommunen. Vi i Centerpartiet har lagt fokus på jobb, miljön, hela kommunen, skolan och på personal.

När vi hade mötet så har några partier mer pengar att fördela än vad vi hade fått från kommunfullmäktige. Så diskussionerna handlade om vilka pengar har vi och vilka pengar har vi inte.
Frågan som ställdes var, är det klokt att tro att vi har mer pengar än SKL prognostiserar eller inte?

Det finns även olika synpunkter på om kommunen ska lägga in de utlovade pengarna från staten då det gäller integration där kommunen kommer att få 10,3 miljoner för att jobba med integration. Där säger kommunförbundet att man kan lägga in det i budget men många kommuner väljer att vänta in det formella beslutet i riksdagen som kommer i höst. Centerpartiet har i vår budgetremiss skrivit om hur vi vill att dessa pengar ska prioriteras när de väl kommer så att nämnderna ska veta hur vi tänker. Men vi lägger inte in dem i budget vi heller.

S och V har lagt till mer intäkter utifrån hur det sett ut tidigare år och analyserat att det kommit in mer pengar från staten till kommunen än vad vi räknat in. Det finns dock ingen garanti för att det blir så även kommande år. PA har lagt in pengar för pensionsskuld och medel från fastighetbolagen som intäkter. Genom åren har vi vanligtvis gått på de siffror kommunen fått av SKL som gör prognoser för att kommunerna ska kunna lägga budget utifrån det man vet. Så frågan är om det är klokast att gå på SKL,s prognoser eller om vi i kommunen ska göra egna där det finns mer pengar? Vad tycker du?

En kommentar under dagens möte: ”Min roll som politiker börjar handla mer om att hitta kreativa lösningar bokföringsmässigt istället för att ge ramar som hålls. De mest kreativa processerna får ihop ekonomin bäst. Att skriva budgetremisser blir inte särskilt givande för någon. De kreativa lösningarna i slutet av året blir ändå en överraskning för alla. Vi har alltså alltid fel underlag. Men de kreativa processeran håller på att ta slut. Vi får inte tappa bort att politiken ska styra, hitta på nya sätt att lösa ekonomin. Det är frustrerande! ”

En kommentar

  1. Pingback: Vackra ord och önskningar | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.