Mat ska väl alla ha? Varför inte Närodlad?

Närodlad man i Västerbotten?!

Idag vid regionfullmäktige berättade Lena som är tjänsteman hur region Västerbotten jobbat utifrån en motion som Centerpartiet lade för att länet ska ha en Livsmedelsstrategi. Det tillsattes då en arbetsgrupp som kommit fram till en mängd olika scenarier för länet. Mat kommer alltid att behövas och det finns ett ökat intresse för matens kvalité och ursprung. LRF, SSR och Reg Ac gör nu en förstudie för att titta på hur man kan stärka livsmedelsproduktion på så sätt att fler kan driva och ta över företag som jobbar med att producera och tillverka mat i länet.

Det måste mobiliseras kring utbildning inom gröna näringar där arbetsgruppen kommer att fortsätta med att få fler unga att utbilda sig. Utmaningen inom forskning är en bit även det som vi måste jobba med för livsmedel och bra mat.

Klimatförändringarna gör att vi måste anpassa oss och hitta andra sätt att producera livsmedel i länet. En annan utmaning är teknikutveckling och nya produkter, öka lönsamheten. Se bara på hur mjölkpriset har sänkts trots ökade kostnader för lantbrukaren.

Idag är det hög konkurrens från andra länder med lägre krav på livsmedelsproduktion. Där måste vi jobba med att påverka och få människor att Välja kvalité. Där måste offentliga aktörer som kommuner och landsting gå före och köpa bra mat. Att köpa antibiotikastinn kyckling från Thailand bara för att den är billig är ingen bra ide.

Kunskapen hos de som köper måste alltså öka och viljan hos oss medborgare att det ska vara bra mat i skolor och i äldreomsorgen måste bli tydlig. Så att vi tvingar de som köper att köpa bra Närodlad mat.

Världen behöver livsmedel, varför inte från Västerbotten?

En kommentar

  1. Olle

    Alla verkar jaga bönder idag ,med alla myndighetskrav går det snart inte längre att producera svenskt till samma kostnader som importerade lågprismaten.
    Snackade med en MP förra veckan som sa att vi inte behöver kött, må så vara men sen kom intelligensen om jordbruk fram.
    Han tyckte istället att bönder i norr skulle kunna odla närproducerad Soja istället som skulle kunna förädlas i Norrland. Iddes inte ens kommentera det absurda i detta, utan frågade om vi också skulle odla mer vete till bröd i norr och det tyckte han . Odla vete går ju men det kommer bara att duga till foder på grund av för låga falltal för att baka på. och soja är helt omöjligt idag att odla här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.