När stor blir större….

I dag var jag tvungen att ta en liten paus från strand, mete, barnbarn och vattenmelon för att lyssna på en webbsändning kl två. Då lämnade indelningskommittén över sitt förslag på nya storregioner till regeringen. De vill att de fyra nordligaste länen ska slås ihop till ett. Inte helt oväntat och som jag ser det ett positivt besked för framtiden.

Nu är det upp till oss att påverka så att staten decentraliserar och flyttar ut myndigheterna ut i landet och ser till att alla regioner blir lika starka. Lika starka åtminstone på det som staten ansvarar över. Som den regionala tillväxten. Sen att fyra fattiga landsting blir ett gör att vi samlar resurserna bättre och kan klara av de utmaningar som vården står inför.
Att regionalisera skattebaserna så att vi kan dra nytta av vattenkraft, skog och gruvnäringens vinster är ett sånt viktigt område för oss i norr.

Störst till ytan blir Norrlands län med 44 kommuner och 880 000 invånare. Där ska Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen ingå. Bedömningen kommittén gör är att de norrländska länen kan gå samman till ett enda län redan år 2018 och till ett landsting 2019.

Det blir en spännande tid framöver och i de politiska sammanhangen kommer det att bli en hel del konkurrens om de politiska posterna som nu blir färre. Det jag gillar mest med regionreformen är att den skapar demokratiska regioner där det är män och kvinnor som bor där som röstar fram vilka personer de vill ska styra. Det här kommer att bli både spännande och bra.

Centerpartiet är positiva till en regionalisering. Vi tycker att det är en förutsättning för decentralisering, att flytta makten närmare människor. läs mer om vad vi tycker på centerpartiet.se

6 kommentarer

 1. Dage Åberg

  Att bilda storregioner tycker jag låter klokt.
  Men att skapa regionala skattebaser där det passar tycker jag låter mindre klokt. Man riskerar att bita sig själv i svansen. OK, Norrland har sin järnmalm, vattenkraft och skog. Dess relativa betydelse minskar över tid. Ska vi bilda regionala skattebaser också i Stockholm och Göteborgsregionen eller varför inte Malmö/Öresund? Där det är andra industrier som växer. I en del fall extremt mycket.
  Och hur har du tänkt att skatteutjämningen ska ske. Ska vi ha en rejäl avräkning i Kiruna pga järnmalmen eller på småländska höglandet pga skogen och en levande småindustri?

  MVH/Dage Åberg

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det finns utredningar om detta där man beräknat hur vinster från olika näringar skulle kunna fördelas.

 2. Patrik

  Hej Maria

  Enda sättet det kan bli besparingar är att minska byråkratin men historien visar att det blir allt fler som ”inget” gör utan bara sitter på möten som inte ger något.
  Ska detta lyckas måste politiker och tjänstehen minskas till en max en fjärdedel gärna en femtedel av dagens nivå. De ska ersättas av det som saknas i landstingen idag nämligen arbetare och chefer med arbetsglädje

  Med vänlig hälsning

  Patrik Marthin

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   I ett stornorrland skulle fyra landstingadministrationer, två regionadministrationer och fyra länstyrelseadministrationer kunna bli en.

   • Patrik

    Hej Maria.

    Vad hjälper det när det kommer att vara samma antal människor efter denna sammanslagning som ska ha lön och ersättningar. Risken finns att det blir ännu fler för cheferna kan ju inte vara chef över för många och då måste man in med mellanchefer osv.

    Dage Åberg: För cirka femton år sedan så fanns det forskning som visade att om Sverige skulle delas vid Dalälven så skulle den södra halvan gå i konkurs på ca sex månader. Tyvärr så kommer jag inte ihåg var den har sitt ursprung ifrån. Det är ganska skrämmande hur bidragstagarna i söder har förvrängt sanningen om vilka de är som får bidragen.

    Med vänlig Hälsning

    Patrik Marthin

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det man vinner på är att en färre personer kan göra mer för en större region. Lagstiftningen ställer stora krav inom bla sjukvård. Där finns mycket att göra. Men man ska inte glömma det regionala tillväxtarbeten där en större region blir mer slagkraftig inte minst mot övriga Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.