Vattenutifall!

Debatten kring hur dyrt det blivit att anställa går vidare. Inte bara att Vattenfall som statligt bolag tycker det är för dyrt att ha anställda i Sverige utan även hur statliga verksamheter centraliserar till städerna utan att ta ansvar för landsbygden. Mycket märkligt av ett statligt bolag att föreslå att outsoursa tjänster till låglöneländer. Om staten tycker det är för dyrt så borde väl staten rimligtvis se till att det blir billigare och enklare att ha anställda!

Sen handlar debatten också om de värden som skapas, de skapas på landsbygden men vinsterna hamnar i stan. Jag förstår debatten om att klippa av kabeln!
Jag har däremot väldigt svårt för att förstå de som i ena andetaget säger Klipp av kabeln och låt Stockholmarna klara sig själv och i nästa andetag är emot en regionbildning av Norrland.

För att kunna regionalisera skattebaser, dvs låta vinsterna stanna kvar i norr, decentralsiera statlig verksamhet etc så behövs en större region. Det handlar ju om samma sak…

En kommentar

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Du kämpar jättebra här på din blogg. Jag håller med om det mesta du skriver och hör själv till dem som tycker att vi ska ”klippa av kabeln” samt gräva av vägarna så att inte timmerbilar och malmbilar tar sig härifrån.

    Jag håller dock inte med om storregionen. Ska det vara så svårt att skatta i den nuvarande kommunen man plockar råvaran ifrån? En storregion innebär att dina tänkta skattemedel kommer att gå till Umeå som redan utsett sig själva till residensstad i storregionen Norrland. Det gjorde man redan när man skapade detta förbaskade Region Västerbotten som vi skattebetalare ska finansiera.

    Du är mera insatt än vad jag är men att avhoppen från utredningen i norr kommer att skapa problem för Umeå är jag helt övertygad om. För det handlar väl om makt nu? Vilken stad ska bli residensstad och vilka politiker kommer att få ökad makt? Det är väl det en storregion handlar om!? För vi i periferin (läs glesbygden) kommer storregionen Norrland att bli dödsstöten. Det kommer bara att bli en kamp mellan städerna och deras politiker/tjänstemän. Att tro något annat anser jag vara naivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.