Syns de inte så finns det inte!

När jag var på Irland i våras, i Dublin så förvånades jag över att det var så många tiggare och att de verkade vara infödda irländare. De fanns verkligen överallt i staden och jag tror inte att någon var rumän. När jag frågade om detta så förklarades det med att de hade ett svagt socialt skyddsnät i samhället och att många inte hade något annat val än att försöka lita på andra människors välvilja. Irlands ekonomi hade stora problem och arbetslösheten är hög. Där var det ingen som pratade om förbud mot tiggeri utan mer om hur vi kan skapa ett samhälle som inkluderar människor, som skapar jobb och som ger socialt utsatta människor jobb och bostad.

Den svenska regeringen väljer att diskutera förbud mot tiggeri. Men att vara så fattig att man tvingas tigga kan aldrig vara kriminellt!

Jag förstår att det finns många som tycker det är svårt att se fattigdom så nära inpå sig som vid sin egen lokala affär. Men att sätta upp ett förbud mot tiggeri är lika svårt som att förbjuda sjukdom. Folk tiger för att de inte ser något annat alternativ. Jag tror att de som vill förbjuda fattigdom och utsatthet egentligen vill slippa se. Vi som bor i Sverige vill nog inte bli störda i vår bild av världen. Vi vill inte behöva få dåligt samvete för det vi har.

Om vi trollar bort det så finns det inte längre. Samma politik som att gömma undan kåkstäder i Rio inför OS. Syns de inte så finns det inte!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.