I dagens VK

Skrev en insändare i VK om den bild som SVT förmedlade om landsbygden i tisdagskväll tisdagskväll , blev sen intervjuad av Vk och idag var jag ned i Radions P4. Det är bra att media uppmärksammar det jag tycker och lyfter fram att det finns olika bilder av landsbygden. Men det räcker ju i te. Jag hoppas det Kommer andra vinklar i kommande program.

Tack till er som kommenterat, messat, ringt och mailat. Det är skönt att veta att ni känner samma besvikelse och frustration som jag.

Såhär skrev jag i VK idag.
Jag likt många andra Norrlänningar framför SVT och väntade på att få se ett program som skulle handla om oss på landsbygd. Men jag blev så besviken, jag kände inte igen mig. (Om än jag var glad för att tillhöra det parti som kämpade för att barnen i Latikberg skulle få ha kvar sin skola.)

Nog tror jag PO Tidholm har fått leta för att hitta alla ödehus, gamla bilar och kalhyggen. Jag känner liksom inte igen mig i den bild SVT förmedlar av min hembygd. Jag tycker det var samma grå smet som PO tidigare strukit ut över landsbygden, jämngrått och den tydligt socialistiska ideologi som PO förmedlar ger en fadd eftersmak.

Det som PO Tidholm försöker påvisa är att det är marknadens fel att landsbygden utarmas. Men där missar han målet. Det handlar även om globalisering, digitalisering och statens syn på vem som äger makten över naturresurserna och det är klart att det är politik.

Programmet lyfte fram industrilokaliseringar på 70 talet som något sorts exempel men vi vet ju att den typ av planekonomi inte fungerade. En annan analys än den PO försöker ge oss kan vara att det är den mångåriga socialistiskta politiken och tanken att allt ska planeras uppifrån staten som har utarmat landsbygden.

Det är ideologi och politik som styr hur skatter och regelverk utformas. Där skulle partierna kunna om viljan fanns utforma system som positivt särbehandlar landsbygden för att stimulera fram ett starkare, diversifierat och hållbart näringsliv. Vi behöver bättre villkor för företagande så att vi kan skapa jobben. Vi behöver bredband, vägar, och möjlighet att bygga nära stränderna tex. Vi behöver gruvor, jord och skogsbruk och vindkraft och bioenergi och vi behöver själva ta makten över besluten som rör vår landsände.

Jag väntar med spänning på det program där en marknadsliberal person ska få göra en programserie om landsbygden. Den landsbygd som jag faktiskt ser bara i min kommun där det växer upp nybyggda villor och fritidshus i alla fjällbyar, behovet av kommersiell service ökar, det startas nya företag i både traditionella och nya digitalt baserade näringar, företag växer och anställer. Det skulle jag vilja se mer av i nästa program med PO Tidholm på SVT, för min kommun är inte unik.

Det som händer är att det är drivande människor som tar steget att våga satsa. Människor som tror på landsbygden och inte håller med i den blir SVT och PO Tidholm vill smeta på oss. Det är kommunerna, landstinget och staten som inte vågar ge tilltro till dessa företagsamma människor. När politiken hindrar och försvårar varje dag för de företagsamma människorna som vill satsa och verka på landsbygden då är det inte lätt. Sverige och dess landsbygd behöver i sanning ett nytt ledarskap!

Maria Kristoffersson

Centerpartiet

Maria Kristoffersson

2 kommentarer

 1. johansson

  Varför försöker du mörka problemen, man behöver inte åka många mil för att hitta ödehus, gamla bilar, kalhyggen i Norrland, åker du inte utanför Vilhelmina, att Maud Olofsson var en Stockholmspolitiker för att vinna röster är ju allmänt känt men jag trodde inte du var lika som hon.
  Tycker det var ett alldeles utmärkt program av P.O.Tidholm.
  Nya bostäder som du hänvisar till i fjälltrakterna är ju endast fritidsbostäder, ägarna är inte skrivna där och
  betalar skatt i andra kommuner men ändå skall inlandskommunerna stå för infrastrukturen, det håller inte i längden

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   jag mörkar inte problemen, det finns verkligen problem. Det ag vänder mig emot är att det inte lyfts fram det andra som även det finns. det progressiva, tillväxten, utvecklingen och människor som satsar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.