Resten av Sverige, ska det bli en tummetott!?

Jag tycker några saker är positiva och att några saker jag är kritisk till då det gäller SVT och deras köp av PO Tidholms program Resten av Sverige. Och ja, det handlar om makt, om vem som har makten att skapa bilden av samhället och vilka som blir underordnade den makten.

Det är bra att SVT lyfter upp problematiken med tudelningen av samhället och lägger fokus på landsbygden. Samtidigt som SVT valt att vara ensidiga och visa bara den dystopi som PO Tidholm tidigare lagt på Norrland. Nu läggs den på hela Sveriges landsbygd.

Programmet visar att det är det politiska systemet som driver människor mot staden och det är bra att det blir tydligt. Det andra som är bra är att SVT lyfter fram hur det storsvenska samhället misshandlat det samiska folket genom tiderna i kampen om naturresurserna och det tredje positiva är att SVT är med och skapar debatt kring frågan.

I fredags var jag med i en radiodebatt i P1 med PO Tidholm. Jag hann inte säga allt jag ville då tiden för mig inte räckte till. Det jag ville kritisera var den ensidiga bild som SVT visar upp och att det måste vara en mer nyanserad bild som public service har som uppdrag att visa. SVT stärker den maktordning som finns i samhället där staden är norm och landsbygden och förorten är det avvikande, det underordnade.

Om vi ständigt matas med en ensidig bild så tror vi till slut att den är sann och accepterar skeva beslut. Skeva beslut om resurser tex som det i veckan om Norr Botniabanan som inte blidde något av i S och MP s budget. Jag menar att SVTs sätt att visa denna ensidiga bild av landsbygden förenklar för t.ex. trafikborgarrådet i Stockholm att säga att Norr Botniabanan är en krigsförklaring mot Stockholmaren. Trots att all fakta visar att den svenska bruttonationalprodukten upprätthålls av naturresurser från norr i skog, vattenkraft och mineral som kräver transporter.

Bilden som förmedlas är grå, blöt, dystert och är en ren käftsmäll mot alla de som satsar alla sina resurser, all sin tid och all sin kraft på framtiden på landsbygden. De som satsar i boenden, i företag och i sin fritid. De som trots mediernas dystopi valt att se möjligheterna.

Det finns en framtidstro, det som krävs för att stimulera den är bättre förutsättningar. Det finns så många som lyfter fram det positiva som restid till dagis och jobb, kostnader för att bo och för bra tillgänglighet. Men det krävs mindre krångel, lägre kostnader för de som anställer och för de som startar företag och det krävs bättre infrastruktur likväl som att kommunerna självaste få prioritera sina resurser till det som behövs lokalt.

Det krävs en annan politik, en politik som ger människor förutsättningar att bo vart man vill. Regionaliserade skattebaser, styra genom att anpassa arbetsgivaravgifterna utifrån geografi och prioriterad grupp, decentralisera statliga myndigheter och ge banker möjlighet att låna ut pengar till människor som vill bo och verka utanför staden.

SVT har ett ansvar, ett ansvar att visa på hela skalan från vitt till svart. Public service kan inte säga att landsbygden behöver statlig styrning och bidrag och stärka en enda politisk uppfattning.

En kommentar

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej. Jag tycker PO Tidholm ger en mycket bra inblick i hur det ser ut och vad som krävs för glesbygdens överlevnad. VI BEHÖVER NORSKA POLITIKER!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.