Låt de som vill förverkliga sin dröm

Det investeras och byggs i våra fjälldalar som aldrig förr. När man berättar om detta och att det är brist på både arbetskraft, kapital och bostäder så förstår de man träffar frånstäderna ingenting. De har ju matats av media av at landsbygden är i förfall.

Ett av de svåraste problemen är att banker inte beviljar lån i områden med lägre värdetillväxt på grund av risk och krav på kapitaltäckning. Ett annat är att de som ändå bygger får tuffa nedskrivningar av värden då marknadspriset understiger produktionskostnaden.
Bankerna har idag kapitaltäckningskrav utifrån risk och kom till efter den fastighetsbubbla som sprack i USA 2008. För oss som inte ligger i starka tillväxtområden med säker värdetillväxt så har det fått stora negativa konsekvenser.

Det här måste ändras så att banker kan bevilja lån och att byggföretag kan bygga på landsbygden. Om ingenting händer så stärks en negativ spiral, som Klungan säger, där hela samhällen faller i värde. Investeringarna söker sig i stället till redan överhettade storstadsområden.
Landsbygden har inte samma problem som storstaden och landsbygden är det staden behöver för att fungera. Som nu senast vår migrationsutmaning. Ett tips är att regeringen börjar fundera på den här problembilden och börjar ta fram på åtgärder så att alla de som vill bo och verka på landsbygd också kan göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.