South Lapland

Ett av de projekt som jag följer extra intresserat är South Lapland. Jag var med och startade samarbetet under min tid som kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina den 1:a december 2009. Det har varit många synpunkter om arbetet både rosor och ris. I veckan som gick fick vi i kommunfullmäktige information om projektet och hur det ser ut just nu.

Vi ser en utveckling som sakta går framåt med fjälldalarna som starka draglok. Det projektet nu jobbar med är allt som gör att besökare vill, kan och lockas att komma som kollektivtrafik, vandringsleder, skoterleder, information och allt annat som rör besöksnäringens villkor. Besöksnäringens omsättning är lika stor som gruvnäring, skogsnäring och jordbruk tillsammans.

Det som är speciellt i Vilhelmina är att vinsten och jobben stannar kvar, intäkter från aktiviteter, restaurang och livsmedel är större i andel av inkomsterna om man jämför med andra turistorter.
Mål är att få fler besökare, fler internationella besökare då de som kommer från andra länder kommer in med fräscha penar som ökar inkomsterna för Sverige som land.

Nyckel till att besöksnäringen ska ta fart är flygplatsen, som kan ta emot större plan. Just nu har flyget dispens till slutet av nästa år för att få ta ner den planstorlek som vi har idag. Ingen nyhet alltså, vi har vetat detta sedan vi startade, att flyget är nyckeln. Problemet är att hitta de pengar som behövs för att få en flygplats som ka ta ner de plan som krävs i närheten av marknaderna. Så ar du några tips på finansiering så hör av dig.
Kolla gärna på southlapland.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.