Fröken Fridman, du och jag!

Har med stort intresse följt Fridmans krig och Katti Ahlströms dokumentär om de verkliga kvinnorättskämparna i den svenska historien. När man ser tv serien så kan man tycka att det är väldigt märkligt att män kunde ha sådan makt i samhället och att kvinnor kunde ha så svag ställning. Orättvisorna utifrån kön verkar så främmande och märkliga.

Men hur tror ni att de som ser en dokumentär om 2000 talet kommer att se på vår tid? Jag tror att man i framtiden kommer att skaka på huvudet och tycka det är väldigt märkligt med de orättvisor och de skillnader som de ser mellan både kön, utifrån sexualitet, etnicitet och religion. Vi ska inte tro att vi nått varken jämställdhet eller jämlikhet trots att vi verkligen vill tro att vi lever i ett modernt samhälle.

Unga kvinnor idag har mer att slåss för än vad jag hade som ung. Det är tuffare och högre krav på unga kvinnor idag än på 70-80 tal. Inte minst alla krav på hur man ska se ut.
Jämställdhet ur ett liberalt perspektiv handlar om alla människors kamp för friheten att få vara den man är. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Men så ser det inte ut idag.

Män tjänar mer än kvinnor. Kvinnor tar större ansvar i hemmet. Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och sexualiserat våld hör vi om varje dag.

Det krävs fortfarande en kamp för att kvinnor och män ska ha lika förutsättningar och möjligheter. Där man främst är människa och ett kön, inte kvinna eller man.

Fler måste inse att de är feminister och berätta det och agera. Feminism betyder att man ser att det finns en över- och underordning i samhället, där män som grupp står över kvinnor som grupp, den så kallade könsmaktsordningen. Feminism handlar om att se det ojämlika förhållandet mellan människor och om viljan att få ett samhälle där alla människor lever på lika villkor. Att bryta könsmaktsordningen är ett gemensamt ansvar för kvinnor och män. Att säga att man är feminist handlar även om att man agerar och gör något åt könsmaktsorningen där man själv befinner sig.

För visst är det så att du ska bedömas och bemötas utifrån vem du är, inte utifrån om du är man eller kvinna. Så vill du fortsätta kämpa i linje med andra kvinnor genom historien så kan du gå med i ett av Sveriges största kvinnoförening, Centerkvinnorna. Gå in här och kom med u Åxå. Du behövs!

http://www.centerkvinnorna.se/Om-oss/Blimedlem/Medlemsformular/

4 kommentarer

  1. Emma Blomdahl

    Tack för fin text och all pepp! Får vi dela ditt inlägg i den slutna CK-gruppen på facebook?
    // CK-kansliet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.