Visste du att närapå hälften av alla läkartjänster i Västerbotten idag besätts av stafettläkare?

I helgen läste jag i Dagens Samhälle om en framtidsforskares bild av vården i framtiden. Denna forskare har jag lyssnat på tidigare och hans bild är att det krävs mindre enheter och mindre byråkrati, regler och administration. Sen läser jag i Folkbladet om de problem som finns i den avdelning som startades av Landstinget och kommunen tillsammans i Vilhelmina. En avdelning som haft problem sedan starten. Det jag tycker är märkligt i det fallet är att man inte lyssnade på de erfarenheter som fanns från .tex. Storuman som redan hade en sådan avdelning – att det skulle vara EN huvudman. Nä, istället kör man ner personalen. Märkligt.

Sen hör jag på två sjuksköterskor i Stockholm som beskriver en ohållbar situation i deras vardag, för många sjuka för lite personal. Inte att det är indragna tjänster utan problemet är att det inte finns några läkare och sjuksköterskor att tillgå. Det finns för få.

Antalet stafetter i Västerbotten är en helt enorm siffra och ger perspektiv på varför ekonomin inte håller. Landstingsledningen har tagit fram en handlingsplan utifrån den handlingsplan som SKL tagit fram, för hur de ska hantera detta och det är ju bra. Det var Centerpartiet som lade en motion till SKL,s (Sveriges kommuner och landsting) stämma som gjort att SKL nu tagit fram förslag på hur man kan göra för att minimera hyrpersonal i vården.

Det går ju inte i längden att ha så många stafettläkare inte bara för ekonomins skull utan för oss som patienters skull. Jag vill träffa samma läkare när jag behöver gå till doktorn. Samma läkare som känner mig, min hälsa och min vardag. En läkare som ser mig och känner mig.

Arbetssituationen för den fasta personalen kan inte heller vara så kul med nya läkare hela tiden.

Jag och min man har valt att skriva oss på Nya Närvården i Hoting just av det skälet. Vi vill på ett enkelt sätt ha en relation med EN doktor. Så det känns bra om än lite meckigt att köra till Hoting. Samtidigt så är det lättare att prata i telefon med en läkare som känner mig och mina krämpor. Jag tror att fler kommer att söka sig till privata vårdcentraler när man förstår att man verkligen kan välja själv. Vi är ju inte så vana med det.

Jag tror att framtidsforskaren har rätt. Jag tror det behövs mindre enheter som drivs av de som jobbar tillsammans med de som brukar enheten. En starkare primärvård som kan använda teknik och där regler anpassas utifrån patientens bästa vård för ögonen och inte utifrån systemen. Jag tror också på en mer specialiserad specialistsjukvård där lasaretten specialiseras på ett område.

Jag tror på att vi som medborgare själva ska kunna välja vart vi vill få hjälp när vi blir sjuka och att det är viktigt att det finns valmöjligheter. Fler små privata vårdcentraler är bättre än en stor. Framtidsforskarens tankar är väldigt intressanta för något måste göras. Vården måste utvecklas i en annan riktning för att vi som behöver den ska få den hjälp vi behöver. Centerpartiet jobbar för en utveckling åt det hållet och vi tycker att oavsett var i landet du bor så ska du ha samma rätt till bra vård. Vi tycker att det är du som patient som ska vara i centrum, inte själva sjukvårdssystemet. Du ska ha valmöjligheter så att du kan välja den vård som passar dig. Kanske vill du gå till en kvällsöppen vårdcentral, eller besöka din läkare en lördag? Då ska det vara möjligt. Centerpartiet vill; Att sjukvården ska vara tillgänglig och likvärdig i hela landet. Att det finns flera olika vårdalternativ så att du som patient får välja och uppmuntra nya idéer och tankar för att höja kvaliteten i vården.

3 kommentarer

 1. Patrik

  Hej Maria

  Gång på gång så får man bevis på att landstingen har gjort sitt. Lägg ned skiten och för över ansvaret på stat och kommun så vi slipper ett helt gäng med inkompetenta lekmän som inte vet vad de sysslar med.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   TAck för din kommentar. Jag håller inte med dig att staten skulle lösa problemen. Kan du ge ett enda exempel på något som fungerar bra där staten styr? Jag håller med dig om att det vore bättre med mindre enheter närmare medborgarna om kommunen fick ett annat uppdrag.

 2. Robin

  Hade politikerna tagit lite obekväma beslut för att öka antalet läkare för 20-30 år sedan hade vi inte haft något problem. Vi väntar fortfarande på att man ska öka antalet utbildningsplatser rejält.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.