Nu blandar Socialdemokraterna i Vilhelmina äpplen och päron

Just nu pågår en debatt på några lokala socialdemokraters sidor på facebook om varför en kommunfullmäktigeledamot i Vilhelmina föreslår att Sametinget ska placeras i Lycksele. Ja, det kan man ju fråga sig om man inte vet hur det fungerar eller har ett syfte att misstänkliggöra.

Marita Stinnerbom är partiledare och företräder ett av partierna i Sametinget. Där ska hon föra fram sitt partis ställningstaganden. Precis som det fungerar i alla andra parlament. Hon är inte vald av Vilhelminaborna i Sametinget, hon är vald av de som har rösträtt i Sametingsvalet. I hennes roll som partiledare handlar det om att föra fram det partiet kommit överens om. Hon företräder alltså inte sig själv, centerpartiet, kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige i Vilhelmina. I sametinget företräder hon sina väljare i det parti hon representerar. Hennes roll i Sametinget ar ingenting att göra med hennes roll som folkvald i Vilhelmina kommun eller som Centerpartist.

När Marita lade förslaget om att placera sametingsparlamentet i Lycksele så gjorde hon det som partiledare för sitt parti som företrädde den placeringen utifrån partiet samlade bedömning.

Marita är en mycket skolad parlamentariker och gör ett starkt och bra jobb i de församlingar där hon är vald av Vilhelminaborna och av Centerpartiet. Att ge sig på henne utifrån hennes roll som kvinna och politiker är ett sätt att misstänkliggöra henne i hennes roll som lokal politiker och som Centerpartist. En klassisk härskarteknik som heter just misstänkliggörande.

Om jag ska berätta lite om själva ärendet så har Sametinget inte tagit beslut i frågan utan återremitterat den. Det jag själv är rädd för är att varken Lycksele eller Vilhelmina kanske inte kommer på fråga på grund av kommunikationsmöjligheter, antal hotellbäddar och konferenslokaler. När jag pratar med folk i den samiska världen förstår jag att det är Östersund, Arvidsjaur och Kiruna som toppar önskelistan på placering utifrån flyg, tåg, läge i Sapmi, hotellfaciliteter och konferensanläggningar.

Så än hur mycket jag verkligen önskar att sametingets parlament skulle läggas i Vilhelmina så inser jag att vi får sätta till väldigt mycket arbete om vi ska lyckas övertyga alla sametingspartier om vår förträfflighet. Jag kommer att göra allt jag kan!

7 kommentarer

 1. Viveka Abramsson

  Marita Stinnerbom sitter på tre stolar i samma ärende och har agerat på ett sätt som förvånat inte bara socialdemokrater.
  I sin profession arbetar hon för Lycksele, helt OK för min del. I sametinget företräder hon sin grupp bestående av fem ledamöter, helt OK för min del. I Vilhelmina är hon ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och företräder centerpartiet, helt OK för min del. Men….där har hon inte agerat och det är inte OK för min del. Hon hävdar att hon inte visste att Vilhelmina anmält intresse för parlamentsbyggnaden, men hade själv, med den insyn hon har i sametinget, kunnat lyfta frågan om hon verkligen hade velat arbeta för det. Dessutom skulle hon ha kunnat höja sin röst när det stod klart för henne att Vilhelmina var intresserad.
  Har centerpartiet via henne försökt påverka utgången? Var hennes grupp enig? Agerade hon överhuvudtaget för Vilhelmina som placeringsort?
  Utifrån hennes agerande och de kommentarer som jag tagit del av så tolkar jag det som Vilhelmina aldrig var aktuellt för hennes del.
  För övrigt så har den här frågan inte ett dyft med kön att göra.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Men Viveka. Nu blandar du igen. Centetpartiet sitter inte i sametinget. Däremot känner jag privat många samer och har många goda vänner. Där försöker jag ge min bild av Vilhelmina som ort. Helt privat.

 2. Magnus Johansson

  Hej Maria!
  Jag kan nog tycka att det är en fråga som berör. Jag har träffat på dem som ifrågasatt det hela (och som iaf inte är uttalade sossar) så det kan nog vara på sin plats med ett tydliggörande, men det har du ju nu förklarat.

  Dock undrar jag (och vill ha svar) på ditt på stående om att man (från socialdemokratiskt håll) gett sig på Marita ”utifrån hennes roll som kvinna och politiker är ett sätt att misstänkliggöra henne i hennes roll som lokal politiker och som Centerpartist”.

  Som politiker får hon liksom vi andra stå ut med både det ena eller andra. Men HUR och VAD har sagts om hennes roll som kvinna?
  För ÄR det sant det du skriver så ska jag nog ta den sossen i örat (inte bokstavligen). För så ska det inte vara.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar. Jag uttryckte mig inte tydligt där. Kvinnor är de som oftast drabbas av Härskartekniker. Det var så jag menade. Som centerpartist har hon blivit uthängd liksom som vimhelminabo. Det ör så trist. Tror att Vilhelmina tjänat på att den här debatten i te uppkommit. Där tror jag det gagnat vilhelminas ansökan om Åke agerat annorlunda. Men det få han stå för. Jag tror vi måste inse att ska vi få hit parlamentet så måste det samiska samhället involveras och inte kritisera en av dess främsta företrädare.

 3. Pingback: Jobbar VilhelminaCentern för en parlamentsbyggnad i Vilhelmina? | En fjällbos funderingar

 4. Åsa Össbo

  Om inte jag minns fel lyfte Marita den befogade frågan på ett gruppfullmäktige i höstas om varför inte samer, samebyar och sameföreningar hade involverats i planerna kring en parlamentsbyggnad i Vilhelmina. Som hon sa, då kunde hon ju ha lobbat för att frågan inte glömdes bort som den ju uppenbarligen gjorde i den första vändan. Det är närmast remarkabelt att inte en fråga av denna vikt har lyfts tidigare i politiken som ett ärende utan verkar vara en produkt av….ja, vem?
  Istället får vi förtroendevalda och övriga invånare höra om det i media när förslaget tappades bort vid ett plenum för snart ett år sedan. Den fortsatta hanteringen i Vilhelmina kommun att en månad innan deadline aktivera referensgruppen och samordnarna för ett presentationsmaterial känns inte heller värdigt. Kanhända ligger den hanteringen kommunen i fatet gällande Sametingspartiernas inställning till placeringsort Vilhelmina. Det luktar tyvärr guldfeber-agerande i likhet med Stekenjokkgruvan och vindkraftparker – lång väg.
  Men kritikerna här, Magnus och Viveka, verkar inte förstå att Sametingsledamöter (hur lokala de än kan verka i den svenska kontexten) tillhör partier i Sametinget, inte sina hemkommuner eller arbetskommuner. De torde väl inte agera utifrån deras geografiska hemvist utan ta ställning utifrån vad deras partier anser som bra för samer och Sápmi. Där kan tankar gå kring exempelvis ifall nu de två andra Sametingens parlamentsbyggnader står på nordsamiskt område kan ju en byggnad på lulesamiskt eller sydsamiskt område vara en lämplig placering. Dessutom efterfrågas bra kommunikationer, tydlig samisk närvaro, representativitet, positivt klimat mot samer och samiska näringar – här bör nog politiker i Vilhelmina kommun fråga sig om de kan kryssa i alla de boxarna innan de börjar skuldbelägga en Sametingspolitiker i god kolonial anda. Den som verkligen känner att den har anledning att lägga sig i frågan borde nog ha anmält sig till röstlängden och försökt påverka innan det var försent denna vända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.