40 miljoner

40 miljoner är mycket pengar. För nån vecka sedan hade kommunfullmäktiges presidium dvs ordförande och vice en träff med kommunens revisorer. Vi frågade då om överskottet och om man hade någon hum om hur stort det skulle bli. Då visste de inte och vi fick ingen summa. Igår fick jag via medier veta att det var 40 miljoner.

Överskottet kan förklaras med den integrationsöverenskommelse som gjordes av flera riksdagspartier då den stora flyktingvågen kom. Riksdagen beslutade då om pengar till de kommuner som ställde upp och tog emot flyktingar. Där ligger de stora intäkterna från kommunen. Sen bor det ju människor i kommunens bostäder. Minns med fasa de år det stod mörka tomma fönster efter Strandvägen, öde och närapå tomt. Nu är det ett levande område där man hör barn leka, det är liv och rörelse. Likaså gymnasieskolan som idag ar så långt många fler elever än för några år sedan, det är verkligen kul.

Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är pengar som kommer varje år utan det är här och nu de finns. Så det gäller att både täppa till hål och lägga undan för framtiden. Min önskelista är dock klar, det behöver satsas i förskolan och skolan och på barn och ungas hälsa. Där har vi stora resursbrister som gjort att vi har en hel del att ta igen. Sen behöver vi även se över vår personalpolitik för att kunna rekrytera och behålla personal inom många områden men de stora behoven finns inom omsorgen och skolan.

Det vore ju också kul om vi kunde rusta våra fastigheter men det får vi nog se på längre sikt.
Det är ett skönt läge för alla Vilhelminabor att komunen går plus ekonomiskt, det är inte något vi varit vana med.

Nu är bara frågan hur vi ska prioritera resurserna så att vi gör det bästa av läget inför framtiden. I det har vi kanske lite olika förslag utifrån värdegrund. För oss i Centerpartiet så gäller satsningar i hela kommunen, för jobben och för barn och unga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.