När argumenten inte är sanna utan mest ett sätt att öka skattetrycket…

Man ska aldrig upphöra att förvånas. Trots att starka remissinstanser sagt nej till en flygskatt så föreslår ändå regeringen att en sån införs. Man trodde ju att regeringen skulle backa från tanken, men inte.

Det som kommit fram i remisserna är att en nationell flygskatt skulle betyda stora skador på jobben och ekonomin. Flygbranschen räknar med cirka 10 000 färre jobb och 5,4 miljarder i lägre tillväxt. Många av jobben som försvinner finns hos oss på landsbygd, långt ifrån storstäderna, på de regionala flygplatser som redan kämpar för sin överlevnad där Skellefteå är en sån. Vår egen flygplats skulle även den påverkas negativt. Men det värsta för oss, som redan nu har dyra flygbiljetter, är att de skulle drabba oss våra företag i fjälldalarna som lever på turism då det blir dyrare att flyga inom Sverige.

Problemet är inte att en thailandsresa lir några tusenlappar dyrare utan problemet är att argumenten för skatten inte håller. Emil Källström riksdagsledamot från Västernorrland säger att klimateffekten av förslaget är lika stor som Sveriges samlade värmeljuskonsumtion.

Vi i Centerpartiet tycker att man hellre ska fokusera på en internationell flygskatt, så att reglerna blir likadana för alla länder. Då får skatten effekt på riktigt och blir inte bara ett argument för att införa ännu en skatt ännu en inkomst för statsmakten, där mindre flygutsläpp i Sverige äts upp av ökade utsläpp utanför Sveriges gränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.