Landsbygd, behöver vi en sån?

Det är flera som funderat vad vi som ändå suttit med i gruppen som jobbat fram förslagen tycker då det handlar om Landsbygdskommitténs betänkande.
Då vi fått in en massa förslag som vi drivit tidigare men inte fått med oss de andra partierna på allt så finns det en hel del vi saknar som förslag för bra företagsvillkor, mindre regelkrångel och decentralisering av myndigheter och inte minst återbäring av naturresurser. Det är en fråga som Centerpartiet ensamma drivit hårt i landsbygdskommittén.

Små företag är det viktigaste i att skapa utveckling och fler arbetstillfällen i hela landet. Därförbehöver det bli enklare och billigare att anställa. Skatter och avgifter som hämmar jobbskapande måste bort. Växande företag skapar utveckling, innovation och fler jobb, vilket är grunden för levande landsbygder. Skogen, jorden och fisket är basen för mycket där det behövs generella lättnader för att driva företag, inte minst inom besöksnäring och gröna näringarna.

Det är för svårt att bygga nytt. Vi vill införa andra regler än de som gäller i tätorter, som gör det enklare och snabbare att bygga. Bankerna måste även de få regler som gör det möjligt att låna på landet.

Återbäring av värden från naturresurser är något Centerpartiet ensamma drivit i landsbygdskommittén men beklagligt nog utan framgång. Inte ens Kd som ändå för fram lokalt att det är ett bra förslag stöttar det förslaget. Centerpartiet vill, till skillnad från de andra partierna, att regioner som bidrar med värdefull produktion får behålla delar av detta värde. Det måste löna sig för kommuner och regioner att förbättra sitt företagsklimat, göra produktiva investeringar och upplåta mark åt viktig infrastruktur och produktion. Därför bör de värden som skapas från exploatering av naturresurser regionaliseras.

Det finns massor att göra och landsbygdskommittens förslag är en bit på väg. Nu får vi bara hoppas att S får ändan ur vagnen och lägger fram förslagen för beslut. Vi har än inte sett den viljan.

6 kommentarer

 1. Olle

  Lyssnade på ett inslag på Västerbottens Radion igår där de snackade om Rewilding Lappland, nåt EU påfund som tydligen går ut på att låta Lappland ”växa igen” och låta djuren ”härja” fritt.
  Det intressanta var då vad den intervjuade sa ” I framtiden kommer de flesta att bo i våra förtätade städer och då behövs inte åkermarken på samma sätt som idag” då fick jag morgonkaffet i halsen. Vad tror dessa muppar ,var ska deras mat komma från ?? Jag tror på allvar att de inte fattar var maten kommer från. Och hur kan EU bestämma att Lappland ska få växa igen , nej SWEXIT snarast.
  En död hand lägger sig då över Lappland

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det är ju många gånger man sätter i halsen av okunskap i diverse medier. Inte minst i sociala medier där lögner och påhitt sprids kontinuerligt. Att maten produceras på landsbygden är en sanning. Problemet för oss i Sverige är att vi får kämpa så hårt med de centralistiska partierna och med partier som tror att mjölken kommer från en fabrik. Det krävs ett nytt ledarskap för Sverige om ser hela landet.

   • Olle

    Tyvärr verkar inte detta svenska ledarskap finnas i nåt parti, Erlandsson gjorde ju heller inte mycket för landsbygden mer än snackade tyvärr. Och nu verkar ju många C fly till LPO och andra ”nya ” småpartier som poppar upp i ren protest mot etablissemanget .Hade varit bättre med ett starkt landsbygdsparti istället för en massa små svaga. Men denna utveckling är facit när inte C har varit tillräckligt aktiv i dessa frågor utan mer och mer blivit ett stadsparti. Hoppas att den svängning som skett inte bara är ”rökridåer”. Sen verkar de flesta myndigheter ha infiltrerats av tjänstemän med egen agenda, och inte lyda politiken.Titta på detta med vattenkraften ,här sitter en tjänsteman som värnar älvar, detta är väl bra men… Skogsstyrelsens styrelse har flera medlemmar från Rädda Skogen som vill lägga ner hela skogsbruket. Djurskyddet har blivit en veganinfiltrerad myndighet som både agerar utförare av kontroller och domstol ,dömer ut hull på djur som skickas till slakterier där de bedöms som vid gott hull. Djurägarna är rättslösa, utan möjlighet att överklaga. Men importera ”rutten” mat från Brasilien från djur som trängs i fållor det går bra.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Jag håller inte med dig. Det behövs partier som förstår vikten av att hela landet håller ihop. Därför behövs ett starkt Centerparti.

  • Roland Larsson

   Håller med dig – SWEXIT behövs snarast. Tror att Sverige skulle klara sig mycket bättre. Så mycket skit som kommit med EU-medlemskapet.

 2. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Det är så att när en kommun gör vinst så kallas det överskott. Problemet är när kommuner konkurrerar osunt med privata företag. En kommunal verksamhet kan både ha överskott och underskott. Ett företag måste ha en vinst för att kunna investera, utveckla och bli bättre och ett företag kan aldrig gå med förlust. Då är det liksom kört. Så jag kommer att fortsätta jobba för fler företag i välfärden. Då de måste gå plus och i te kan gå minus vilken den offentliga verksamheten gör idag för det mesta. Det är inte försvarsbart att hantera skattepengar så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.