Möte på dymmelonsdagen

Vid dagens möte med Hälso och sjukvårdsnämnden gick vi igenom en mängd frågor kring sjukhusvården i länet och diskuterade om pengarna räcker.

Hyrpersonal kostar mycket om än det är en liten del av den totala kostnaden för landstinget. Om landstinget fick fatt på personal som vill jobba som anställda så skulle pengarna räcka bättre. Hur kan vi få läkare att vilja jobba på ordinarie tjänster, hur slipper vi vakanta tjänster, hur blir landstinget attraktiva som arbetsgivare och hur kan vi få fler läkare att driva egna företag? Centerpartiet tycker att man ska ha rätt till en fast läkare och att man ska få lista sig på den läkare man vill oavsett om det är inom landstinget eller en privat.

Vi fick en mängd information och här är något av det vi pratade om:

Sveriges kommuner och landsting har tagit fram en mall för handlingsplan som man nu ska jobba efter för att minska hyrpersonal.
Tidigare år har Västerbotten gått minus på den vård vi säljer till grannlänen, i år verkar det gå ihop.
Sjukkostnaderna hos personal har ökat mycket och det är ett bekymmer, inte bara för att det kostar utan för att så många blir sjuka på jobbet.
Landstinget köper tjänster i Australien som gör bedömningar när vi har natt här, ett sätt att använda digital teknik och tjänster som är villigare i en annan del av världen jämfört med att genomföra det här i länet. Globaliseringen har både för och nackdelar….
Västerbotten klarar inte vårdgarantin utan ligger på ca 70% som får vård inom tre månader.
Vi får information om patientsäkerheten där man jobbar för att minska tex infektioner.
Vi får veta hur man jobbar med sjukresor som samordnas mer och mer men där det går att göra mer. Jag tycker det är viktigt för individen att man slipper åka ”åt och fram” om man kunde samordna flera besök på ett sjukhus vid samma resa.
Brist på i intensivvårdspersonal gör att operationer ställs in så man har sett över samarbeten och samordning över fler kliniker.
Landstinget inför ”Enkla jobb” som ska sköta enklare uppgifter i vården och kallar det för Vårdnära service.
Sen pratade vi om de problem som finns för främst multisjuka äldre som hamnar mellan kommunens ansvar och landstingets ansvar.

Om du vill veta allt som vi hanterade så hittar du det på VLL.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.