Hörde ni Hellkvist i radion?

En uppgiven och frustrerad man från Vilhelmina som berättar i radion om hur hopplöst det är att söka vård när man hela tiden träffar nya läkare. Han hade träffat så många läkare och en del hade inte ens läst hans journal, återberätta sin historia om och om igen. Han berättade och man kunde höra både hans förtvivlan och underliggande ilska. Varför ska det behöva vara såhär??

Här ka du lyssna själv:

Det är en tolv – trettonhundra stafettläkare som snurrar runt i Sverige på landets vårdcentraler. Det är idag bara en tredjedel av landets samtliga vårdcentraler som har en fast läkarkår. Alltså har två tredjedelar av landets alla invånare inte en fast läkare. Det är inte rimligt och är ett rejält misslyckande. Där man har en fast läkarkontakt så är det oftast en lokalt förankrad läkare som har ett stort lokalt engagemang, många är privata företagare som driver sin vårdcentral trots alla de regler och hinder som finns.

De har det tufft då de ska konkurrera med landstingsdrivna vårdcentraler som kan gå med förlust år efter år men ändå får fortsätta trots att de kör med ett underskott. Den privata kan inte gå md underskott för då blir det konkurs.
Jag tycker att Herr Hellkvist och alla andra har rätt till en fast doktor. Det må vara en offentligt anställd doktor eller en doktor som driver vårdcentralen själv. Det kvittar bara den som behöver vård kan känna sig trygg med att ha samma doktor.
Så här kan vi inte ha det! Det här är ett rejält misslyckande för den socialdemokratiska majoriteten som styrt det här Landstinget i eviga tider.

4 kommentarer

 1. Tarja Eliasson

  Bra skrivet Maria! Jag gör samma analys ungefär som du i mitt tidigare blogginlägg ”Hur är hälsan hos sjukvården?” Vi är ganska överens. ????????????????????????????????????????????

 2. Åke Nilsson

  Hej Maria
  Hur ser din lösning på problemet ut.
  Hur får vi läkare att ta en anställning på sjukstugan i Vilhelmina?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   jag tror att det måste vara en tydlig profil på en vårdcentral som lockar läkare som har anknytning till orten. Vi har ju flera läkare med anknytning till Vilhelmina som ändå inte väljer att jobba just där. Det måste ju även löna sig att jobba på en liten vårdcentral där man som läkare får ta ett stort ansvar. De läkare jag känner säger att arbetstyngden är för stor och att arbetstiderna inte fungerar för att ha familj. de lokala vårdcentralerna kanske borde jobba för att rekrytera läkare och erbjuda både goda arbetsförhållanden, arbetstider och möjlighet att leva ett bra liv även om man har Små barn.

   Det kan ju hända att sjukstugan jobbar väldigt bra mer frågan men ändå inte lyckas.
   Att SKL nu satt en bortre gräns för stafettläkarsystemet tycker jag är bra. Jag ör dock orolig över att landstinget inte kommer att kunna hantera rekrytering till alla de vakanta tjänster som finns. Där tror jag att små privata vårdcentraler skulle lyckas bättre. Hur tänker du Åke i frågan?

 3. edor

  De kan väl inte vara så svårt vara stafettlekar. E man bra på lesa och titt ti böckren e de väl bere å skriv ut n lämplig melicin. Na anne e dem väl int intresserad tå. Huvesaken dem tjäna utta helvette och uttan ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.