Hur nära är din vård?

Sjukvård av hög kvalitet i hela landet är det som presenteras idag när Centerpartiet berättar om hur vi ser att pengarna ska fördelas nästa år. Köerna till vården har blivit längre. Andelen som inte får den operation de behöver i tid har ökat från var tionde till var fjärde. I Västerbotten får var femte som är sjuk, vänta mer än 7 dagar på att få träffa en doktor, om man har sin doktor inom Landstinget. Med förslaget som Centerpartiet lägger idag kan den tiden halveras. Det skulle vara max 3 dagars väntan på ett läkarbesök.

Vi vill att vården ska bli mer tillgänglig. Det ska gå snabbt att träffa en läkare. Man måste få ha en fast doktor. Vårdköerna måste bli kortare. Vi behöver helt enkelt en närmare vård.

Visste du det här. Varje dag så föds 17 barn i länet, 1291 personer besöker sin vårdcentrals distriktssköterska/läkare varje dag och 798 besökte sjukhus, 147 opereras, 42 ger blod. Så ser en dag ut i landstingets verksamheter. Till det kommer det som sker i de privata vårdcentralerna och för de som valt en privatläkare utanför länet.

När EvaMay Karlsson som är gruppledare för Centerpartiet ber att få siffror på hur stor del av den totala börsen som använts till primärvård så ser vi att det sjunker då det borde öka!
2012 hade vi 14,2% till primärvård. 2014 15,9% men 2015 sjönk det och nu är det 15,5% som går till vården nära människorna.

Det här är ett stort bekymmer. Det bästa man kan göra är att människor får hjälp så nära som möjligt både för individen och för ekonomin. Att flänga runt i länet för att få hjälp av en doktor är det sämsta för både människa och ekonomi.

Att ha samma doktor nära inpå och att få hjälp med sina krämpor i tid är det bästa för alla på alla sätt. Det måste till ett nytt ledarskap! Där visar Centerpartiet på alternativen som skulle göra det bättre för de som behöver vård.

Idag presenterades ett sånt förslag för att göra vården mer tillgänglig i hela landet. En tillgänglighetsmiljard. Det går ut på att landstinget får en summa pengar om patienterna får tidig kontakt med läkare på vårdcentralen. Det ska ske inom tre dagar – en skärpning från dagens sju dagar. Landstingen får också del av en större summa om de uppfyller kraven på snabbhet från diagnos till behandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.