Växer eller dör din by?

En forskning visar nu att byar inte alls tynar bort utan växer. Tvärt om vad vi alla lärt oss och fått med oss att tro. Det finns ingen fullständig sanning men det är ett nytt sätt att tänka att verklige vilja se hur det växer på landsbygd.

Det finns byar inom Vilhelmina kommun som har vuxit 3000 procent senaste 125 åren, och det är bara ett litet fåtal som faktiskt dött ut. Som Celia Ahlin visar i en studie vid centrum för arktiska studier vid Umeå universitet. Hon har följt utvecklingen av sex byar inom Vilhelmina kommun från år 1890 till år 2015. Den visar att byarna växer istället för som vi tror, dör ut.

Det är lite trist att höra att hennes forskning inte fått någon särskild uppmärksamhet i Sverige men däremot i Frankrike. Kanske är det så tvärt emot det vi lärt oss att tro så det blir obekvämt att ta till sig av hennes forskning. Eller så är det centralisering vi ska tro på som gör att vi inte vill se decentralisering i verkligheten.

Min egen hemby Golisen var en by som uppmärksammades när jag var sisådär en 7 år. Då flyttade unga familjer in i byn som då växte. Då bodde vi 21 personer i byn. Idag bor där 13 personer och resten av husen är sommarhus. Så min by har krympt. Men hur ser det ut i andra byar? Hur ser det ut hos dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.