Det lyser rött där det borde lysa grönt!

I veckan har jag varit på Hälso och sjukvårdsnämndens sammanträde. Satte mig på bussen kl sex. Mötet börjar halv tio så jag är alltid sen om jag åker buss, bussen är framme kl 10 och sen tar det en stund att gå till landstingshuset. Jag skramlade mig in mitt i genomgången av ekonomin, fumlade till mig en macka och blev besviken när kaffetermosen var tom. Det är baksidan av att bo i inlandet och vara med på möten där närapå alla andra kommer från kusten.

Dagen innehöll mängder av rapporter och genomgång av bl. a. personalläget och ekonomi.
Det är många som är sjuka när vi ser statistik på sjukskrivna inom landstinget. 6,5% av all personal är sjukskrivna. Av dessa är ca 25% som har någon form av stressrelaterad sjukdom. Det är främst kvinnor som är sjuka. Det här är ett stort problem då det saknas människor på så många platser och det blir ökad belastning på de som förlorar en kollega där man inte hittar vikarier. Det finns massor av forskning om stress. Vi fick en bra genomgång av hur rehabiliteringen ser ut och funkar i länet. Läs mer här stressforskning.su.se
Viktig för Alliansgruppen var att det ska vara likvärdigt över länet och att ingen ska diskrimineras utifrån sin ålder.

Det är skört med bemanning under sommaren och det är svårt att få barnmorskor och sköterskor. Det som är värst för oss i inlandet är att i sommar kommer alla vårdplatser som landstinget har ansvar för att stänga, förutom i Storuman. Det kommer att vara stängt i Vilhelmina i fem veckor!

Det här tycker jag ni ska fråga era Socialdemokratiska politiker om. Hur tänker de här?
Ekonomin, sjuka hus och långa köer är tuffa problem att hantera. Det som delårsrapporten visar är en ekonomi på rusch på ett brant sluttande plan. Det är stora underskott som vuxit år efter år men det största problemet är att landstinget gör av med långt mer pengar än vad man har.

Västerbottningen konsumerar mer vård än vad andra svenskar gör. Vad beror det på?
Det krävs stora åtgärder och strukturella förändringar. En läkare måste få driva en vårdcentral utan att kravlistan blir för lång, man måste kunna få ha en doktor, en fast läkarkontakt och det måste bli mer lika vård över hela länet. Det ska inte vara skillnad på vilken vård du får om du bor i Borgafjäll i jämförelse med om du bor på Mariehem.

Inom barn och ungdomspsykiatrin så ska man nu äntligen köpa tjänster av ett privat företag så förhoppningsvis kommer barn och unga att snabbare få den hjälp de behöver. Alliansgruppen vill att detta följs upp.
Det lyser väldigt mycket rött i hur man når målen….jag önskar det lyste mer grönt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.