Varför hindras kvinnor?

I veckan som gick besökte Solveig Zander Vilhelmina. Hon träffade vilhelminabor och diskuterade frågor kring socialförsäkringen. Bl a kom företagarnas villkor upp. Det är svårt att driva företag och vara rädd för att bli sjuk då försäkringen inte alls täcker upp det som kostar om man blir sjuk som företagare. Inte bara ens egna lön utan hela företaget ställs på prov. Sen får man inte heller den pension som man skulle ha haft om man varit anställd då man kanske inte sett över sina pensionsinbetalningar i tid. Så det är kanske inte så konstigt att kvinnor väljer att vara anställda istället för att starta företag.

-” Bara var tredje egenföretagare i Sverige är kvinna. Trots att många kvinnor vill starta eget står utvecklingen nästan still. Ska Sverige leva upp till ryktet som ett av världens mest jämställda länder måste vi riva de hinder som står i vägen för kvinnors företagande. Framför allt måste man uppdatera socialförsäkringarna och reglerna för föräldraledighet.” Det skriver Martin Linder, ordförande för Unionen.

Sen handlar det ju naturligtvis inte bara om föräldrapenning, sjukpenning och pensioner, det handlar ju även om att det finns så stora hinder för en kvinna att starta företag. Alla de kvinnor som jobbar inom vård och skola idag skulle ju kunna starta företag inom sin bransch om de verkligen fick chansen. Men så ser det ju inte ut idag. Det är oerhört tufft att bli företagare inom de områdena och på många håll är det rent omöjligt. Så de kvinnor som ändå väljer att starta och driva företag är värda all vår respekt.

Att lyfta fram kvinnors företagande och stötta de kvinnor som vill bli företagare måste vi bli bättre på. De nätverk för kvinnors företagande som vi drev i Vilhelmina i slutet av 90 talet och början av 2000 talet påverkade mer än vad vi trodde då. Det var fler som startade företag då än vad det är idag i vår kommun. Det måste vi göra någonting åt. Jag hoppas de förslag som vi driver på i Centerpartiet som skulle ge andra förutsättningar för de som vill vara företagare, får fler med sig så att vi kan driva igenom dem. Det skulle göra stor skillnad.

2 kommentarer

  1. Micke

    Det är väl bara att fixa en privat försäkring eller menar du att de gemensamma skattemedlen ska subventionera egen företagare?

    Vill man ha pension eller sjukförsäkring får man som alla andra bidra till systemet.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag menar att det ska vara lika villkor för de som får lön via en arbetsgivare eller från ett eget företagare. Det måste likställas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.