Spännande fullmäktige på måndag

Nu på måndag är det kommunfullmäktige där ekonomin ska upp till diskussion. Alla partier i riksdagen var överens om att satsa pengar till kommunerna då flyktingvågen kom så kommunerna har fått mer pengar för att klara av sitt uppdrag. Det har alltså gått mycket pengar till Vilhelmina som tog emot många. Det är jag stolt över och det har också gagnat kommunen. Det är stor skillnad på att se tomma fönster och ett dött bostadsområde mot att höra barn leka och spela fotboll om kvällarna både i Dikanäs och på Trissen.

Det har alltså gjort att både kommunens ekonomi gått bra och att det kommunala bostadsbolaget som fått hyra ut lägenheter gått väldigt bra ekonomiskt. Allt det här har gjort att vi äntligen gått plus ekonomiskt i kommunen. Det är ju fantastiskt bra samtidigt som det blir svårare att förklara att det ändå måste sparas och sköras ner.

Varför ska man spara när det går plus? Jo, för att pengarna bara gällde för 2015-2016. De pengar vi fått nu är pengar utöver det vanliga. För 2017 finns inte samma ersättning från riksdagen och staten. Alla prognoser, från alla som gör såna framtidsspaningar, säger att efter 2018 blir det verkligen tufft ekonomiskt. Det kan bli en rejäl baksmälla ekonomiskt för kommunen efter 2018 som också är valår.

Så nu på måndag kommer tror jag att Socialdemokraterna kommer att föreslå att kommunfullmäktige ska strunta i det lagen säger, det revisorerna säger och trots alla synpunkter flytta över pengar till 2017. Eller så kommer det andra spänstiga, kluriga förslag….

Vi i centerpartiet tycker man ska göra det som är rätt. Som revisorerna föreslår som att pengarna ska ligga kvar i bokslutet på 2016. De försvinner ju inte från kontot bara för att man låter de ligga kvar i bokslutet som en siffra.

Det skulle vara rätt enligt det både lagen och utifrån det revisorerna säger. Vi tycker också att man skulle ha funderat pengarna över flera år så att skolan och sociala verksamheter skulle kunna planera mer långsiktigt.
Det blir ett spännande fullmäktige i Vilhelmina på måndag!

2 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Du sprider dina politiska åsikter på denna blog men lägger inte ut eller bemöter kommentarer som du får. Det tycker jag är ynkligt. Alla andra jag kommenterat har lagt ut kommentarerna och även bemött dem.
    Du kanske menar att politik är envägskommunikation?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Nej inte alls. Jag besvarar alla kommentarer som inte äe anaonyma eller hatiska. Men jag är inte inne i bloggen varje dag, mer någon gång per vecka. Så svara det gör jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.