Att begripa turerna i Vilhelmina kommuns ekonomi är som att åka Balder på Liseberg!

I måndags fick jag med mig hela fullmäktige i frågan om hur man hanterar kommunens pengar. Alla partier gick på vår linje om att istället för att flytta pengar mellan åren , fondera dem. Tyvärr gick inte allt vi ville igenom då det gäller ekonomin och det bekymrar mig. Alla prognoser för framtiden bla Ekonomifakta och Sveriges Kommuner och Landsting pekar på tuffa år framåt. Det vill dock inte majoriteten i Vilhelmina se, de blundar hellre och tror att högre makter ska komma till räddning än en gång.

2016 var ett speciellt år enligt kommunekonomen. Det berodde på de pengar som alla riksdagspartiet ställde sig bakom som gick till kommunerna för att klara av flyktingvågen. Centerpartiet var ett av de partier som propsade på för mer pengar till kommunerna.

Vilhelmina kommun gjorde och gör ett bra jobb och fick en rejäl ersättning för det arbetet. Det gav oss 60 miljoner kronor mer än vi hade tidigare. Resultatet landar på 48,7 miljoner plus för 2016. Nämnderna gick plus med 31,3 miljoner och alla nämnder gick plus. Allt beroende på de pengar kommunen fick för integrationesöverenskommelsen. Vi har ca 60 miljoner i kassan som är långt mycket mer än vanligt och det är bra.
Majoriteten har ändrat i årsredovisningen utifrån den föreslagna återföringen av 21 miljoner. Här tycker vi att de här pengarna ska fondernas, då håller både lagen och att pengarna används långsiktigt. Det fick vi med oss alla partierna på i fullmäktige och det är inte ofta jag hör Åke Nilsson stå i talarstolen och yrka bifall till mitt yrkande.

Förslaget från S och V var att Bokslutet för 2016 flyttar 21 miljoner så man kan använda dem 2017 rakt emot rekommendationer och statut. Kommunstyrelsen tog årsredovisningen den 7/6 och därefter har revisorerna granskat och kritiserat och rekommenderar fullmäktige att inte godkänna årsredovisningen. Därför kunde inte jag och mina kompisar ställa oss bakom det. Det är Vilhelminabornas pengar!

Revisorerna har även synpunkter på att årsredovisningen skulle ha lämnats till fullmäktige redan den sista april vilket inte gjorts.

För oss är det viktigt att man håller sig inom lagen och inte i dess utkanter. Det är för mig viktigt att de pengar vi fått till kommunen för integrationsinsatser verkligen ska gå till integrationsinsatser som det var tänkt. Det ska inte täcka upp ett generellt underskott.

Det revisorerna säger måste gälla. Vi lär våra barn att det är viktigt att hålla sig till vad man får och inte får. Om vi som politiker börjar att nagga på lagen så ger det hel fel signaler ut i samhället.

De beslut som togs igår var både bra och dåliga för kommunborna. Att spara i lador för att ha till sämre tider är inget för majoriteten. De blåser hellre på och hoppas att någon annan ska komma in och spara åt dem efter nästa val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.