Det står en miljöpartist där och säger att det är bra att flygplatser läggs ner!

Idag i Dagens Nyheter kan man läsa om att den flygskatt som regeringen planerar att föra in slår ut flera små flygplatser. I norr handlar det om Ö-vik. De andra räknas bort då de ligger så perifert till. Men är inte Ö-vik nog långt bort? Och ur kan et vara bra för de som bor i Ö-vik att flyget försvinner?

Det är Handelskammaren som gjort utredningen och de säger att flygskatten får svåra regionalpolitiska effekter och måste stoppas. De har räknat ut att ca 1400 jobb hotas om flygskatten införs bara runt Ö-vik.

I debatten kring flyget så handlar det mesta om flygskatt. Vi i Centerpartiet tycker att det är klimatpåverkan som är bekymret och det är den man måste lösa. En skatt löser inte problemet med klimatet om den förs in som regeringen tänkt.

Vi har istället lagt ett förslag som ska stimulera en övergång mot mer förnybart bränsle. Vi tycker att flyget ska bära sina miljökostnader och stimuleras till energieffektivisering som ökar behovet av att framställa förnybara bränslen. Det skulle göra många jobb i skogen då man faktiskt kan utvinna flygbränsle av skog. Vi föreslår vi en obligatorisk inblandning av förnybart bränsle i tanken på alla plan som lyfter från svenska flygplatser.

Vi lever i ett land med stora avstånd. Vi vill ha ett grönare flyg och samtidigt behålla möjligheten att vi enkelt och snabbt ska kunna resa. Då slår vi flera flugor i en smäll, stärker klimatet, ökar jobben i skogen och minskar den regionala klyftan. Hepp!

8 kommentarer

 1. Lillemor Jonsson

  Hej Maria. Det är inte ofta jag svarar på bloggar men jag har ett starkt minne när du stod upp i Åre och klappade händerna när de la ned verksamheten i Storuman flygplats. Och sen kan så här efteråt så skäms man när det var med olika turistföretagare från åsele/dorotea/strömsund och Vilhelmina. Mvh Lillemor

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Känner verkligen inte igen att jag skulle ha gjort det eller att jag varit i Åre. Jag tror att du tänker på när vi startade South Lapland och var i Borgafjäll. Vi jobbade för en gemensam organisation för turismen i regionen. Vi klappade inte i händerna för någon nedläggning av någon annan flygplats. Däremot var jag med och förde en debatt om inlandsflygets framtid tillsammans med andra kommunalråd. Vi jobbade tillsammans för att stärka flyget för att få besökare till alla kommunerna i södra Lappland, Strömsund, Åsele, Dorotea och Vilhelmina. ett arbete som fortfarande drivs på.

   • Lillemor

    Hej igen. Det är verkligen sant och de tjänstemän som var med har pratat om detta mer än en gång. Det var en företagare från vojmådalen som var beroende av Storumans flygplats som verkligen som bara gapade. Det är lätt att glömma men det är sant. Ha det gött mvh Lillemor

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det var ju synd att de uppfattade det så och att de inte frågade vad jag menade i såna fall. jag har inget minne av detta.

   • Åsa Lillemor Christina Jonsson

    HEJ. Provar att skicka igen. Jodå det är inte lätt att minnas allt man har varit på men du var med på denna gemensamma busstur och du var kommunalråd. Det som var mest dumt var att set var de flesta från de lokala företagarna som var engagerande med turism. Och mode tjänstemän som var med har pratat om denna händelse. Ha det gött

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Läs gärna de bloggar jag skrev under den här tiden så för du se vad jag tyckte då.

 2. Leif Danielsson

  Maria, detta lär nog vara en av de få gånger jag håller med dig. Jag kan inte förstå hur en flygskatt skulle påverka utsläppen. Vi behöver flygets infrastruktur, som kommer att fortgå som vanligt, oavsett skatt eller inte.
  Som jag ser det, är det en typisk politikeridé, utan förankring i verkligheten..sant eller?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det vikitgaste är ju att minska klimatpåverkan, inte att få in skatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.