Löfven kan inte heller ringa i Golisen.

I gårdagens VK hade jag denna debattartikel. Det handlar om min mamma som bor i Golisen tre mil utanför Vilhelmina. Hon är ingen tekniknörd som jag, men hon har samma behov som jag. Betala räkningar, handla och komma i kontakt med både bekanta, myndigheter, doktorn och familjen.

När nu ny teknik snabbt växer och ersätter gamla system så blir det svårt för många att både hänga med och att klara av vardagens sysslor. Swisch och I-zettle ersätter i dag mångas sätt att både betala och ta betalt och teknikutvecklingen går snabbt.

Jag gillar teknik och tycker det är fantastiskt praktiskt att kunna betala på olika sätt, beställa hem mediciner via nätet och träffa doktorn via nätet.

Men det gäller inte min mamma. Hos min mamma och hos många andra på landsbygd är uppkoppling till internet och mobiltäckning inte en självklarhet, man kommer helt enkelt inte åt den nya tekniken.

För till exempel en gårdsbutik eller ett företag inom turism utanför tätorten är det ofta kontanthantering som gäller. Samma sak är det för min mamma och hennes jämnåriga, som inte känner sig hemma med ny teknik och hellre fortsätter att använda kontanter.

Det är ju bra att man slipper ha kontanter på sig och det är bra för företag och affärer att slippa hantera kontanter. Men vi är ju inte riktigt i mål.

Tekniken håller inte på landsbygd! Det gör att vi klyver landet där en del av befolkningen kan sköta alla sina sysslor digitalt medan de som bor i gles landsbygd lämnas utanför.

Det finns kort sagt ett stort behov av att kontanthanteringen fungerar ännu ett tag framöver.

Trots både varningar och förslag på lösningar har inte regeringen kommit till skott att lösa frågan. Socialdemokraterna har vaknat upp och nu börjat prata om att hela landet ska leva.

Det skulle vara intressant om statsminister Löfven kommer att ta upp den här frågan när han besöker Vilhelmina och Storuman nu den 6 juli?

Om partiets nyvunna vurm för landsbygden ska ha någon som helst trovärdighet måste man också sätta handling bakom de vackra orden och lösa problemet.

Maria Kristoffersson
Centerpartiet i Vilhelmina

4 kommentarer

 1. Elisabeth Backlund

  Hej!
  Har du talat med dina allianskollegor om detta, det är nämligen inget nytt. Jag flyttade till landet för
  ca 10 år sedan, då fanns det inte någon mobiltäckning, det gör det inte nu heller. Har jag fel om
  jag har förstått att du företräder ett parti som särskilt utger sig för att värna om och utveckla landsbygden? Varför gjordes inget åt detta under de åtta år alliansen regerade?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   För tio år sedan fanns koppartråden som det alternativ som fungerade på landsbygd, vanlig telefoni fungerade fortfarande. Idag klipper man ner det som fungerar utan att det finns alternativ som fungerar. Det är inte rimligt och man måste antingen öka takten på utbyggnaden eller ta en paus i nedkopplingen.

 2. Leif

  Konstigt, jag trodde det var ni som haft makten sista 8 åren, innan nuvarande tog över. Varför gjorde ni inget då, det är knappast någon sort ny revolution som pågår.

  Eller ska man läsa det hela som att du erkänner ert misslyckade, nuvarande regering vill ju i varje fall göra något, vad gjorde ni?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det som händer nu är att man klipper ner koppartråd trots att det inte finns säkra alternativ. Det måste hanteras oavsett vem som har makten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.