Päron och äpplen

Efter förra veckans politiska händelser så är det nu igång olika kampanjer i sociala medier om att tycka si eller så. Det som slår mig är att det ju faktiskt är så att vi inte vet vilka konsekvenser det som hänt kommer att få. Hur kan några då vara så tvärsäkra på att ministrar är lämpliga?

Ingen vet vilka skyddade personer som nu kanske inte längre har sin identitet säkrad. Eller om Putin nu vet vilka militära fordon som försvaret har och vart. Vilka uppgifter som läckt ut och hur de kan komma att användas? Det vet ingen ännu något om.

Vi vet inte heller vad försvarsministern och inrikesministern gjorde då de fick informationen. Vilka är de säkerhetsåtaganden som gjorts? Hur stora eller små är de?

De berättade då inte heller för den ytterst ansvariga för Sveriges säkerhet, statsministern. Han fick inget veta förrän långt efter. Och ingen vet heller om Löfven någonsin tänkt berätta för riksdagspartierna om vad som hänt. Om inte Dagens Nyheter gjort sin granskning så hade vi kanske inte vetat någonting alls om det som skett. Är det rimligt?

Det blandas en hel del äpplen och päron också i sociala medier. Konstitutionsutskottets juridiska granskning blandas ihop med det misstroende som riktas mot ministrarna.

Ja det är en soppa. Att inte ministrarna pratar med varandra om så viktiga saker som sker i respektive departementen är synnerligen anmärkningsvärt. Som man kan uttrycka sig, eller säga helt åt skogen, med ungefär samma betydelse.

Det som känns märkligast för mig är när Stefan Löfven var på besök i Vilhelmina, skrattade och verkade så nöjd trots att han då visste om detta informationshaveri. Lika nöjd var kommunalrådet Nilsson.

Det enkla måste ju vara att erkänna att det blivit fel, att myndigheter behöver styras upp och att be alla hålla tummarna för att de uppgifter som läckt ut inte skadar Sverige eller enskilda individer…..

8 kommentarer

 1. Micke

  Det var nog inte så smart av alliansregeringen att börja införa outsourcing av säkerhetsklassad information.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det har den inte heller gjort. Det regleras i de lagar som transportstyrelsen struntat i.

 2. Leif

  Och framför allt, outsourca inte funktioner som innehåller känsligt material. Men så tänker ju inte en borgare. Hon tror såklart att folk är nöjda med en skandal då dom ler. Seriöst, är du född med någon sjukdom? Snälla försvinn från den verklighet vi lever i om du inte klarar att vara mer seriös.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Lägger bara ut den här kommentaren som ett exempel på assholesonline.

 3. Micke

  Outsourcingskandalen: Alliansens ministrar försökte vilseleda riksdagen
  I en skrivelse till riksdagen hävdade dåvarande statsråden Eskil Erlandsson (C) och Anna-Karin Hatt (C) att Riksrevisionen tyckte det var önskvärt att statliga myndigheter outsourcade sin IT-verksamhet. En bedömning som Riksrevisionen aldrig hade gjort.

  Den dåvarande Alliansregeringen var i allmänhet positiv till att upphandla statlig IT-drift. Genom de centerpartistiska statsråden Eskil Erlandsson och Anna-Karin Hatt, dåvarande landsbygdsminister respektive IT-minister, tillkännagav regeringen i en skrivelse till riksdagen 2011 att ”Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredställs [sic] med hjälp av outsourcing.”

  Men Riksrevisionen hade aldrig gjort en sådan bedömning. Bakgrunden var de två rapporterna ”IT inom statsförvaltningen – har myndigheterna på ett rimligt sätt prövat frågan om outsourcing bidrar till ökad effektivitet?” och ”Statliga IT-projekt som överskrider budget” som Riksrevisionen publicerade 2011.

  I den andra konstaterade Riksrevisionen att en tredjedel av myndigheternas IT-projekt överskrider budget, och att de stora projekten är mer riskfyllda. Men ingenstans skrev Riksrevisionen att det är önskvärt att myndigheternas IT-projekt tillfredsställs genom outsourcing.

  – I rapporten finns en sådan bedömning inte med. Riksrevisionen gjorde bedömningen att myndigheterna bör pröva om outsourcing kan vara ett lämpligt sätt att effektivisera IT-verksamheten, skriver Anna Maria Böök på Riksrevisionens kommunikationsenhet i ett mejl ETC.

  När ETC kontaktar Centerpartiets presstjänst för att försöka få kontakt med något av de tidigare statsråden skriver pressekreteraren Andreas Eriksson på SMS att den enda som kan kommentera är Anders Åkesson, som i dag är ansvarig för infrastrukturfrågor på partiet. När Anders Åkesson själv ringer ETC säger han sig dock inte sett skrivelsen. ETC kontaktar Centerns presstjänst igen.

  Anders Åkesson är rimligtvis inte ansvarig för en regeringsskrivelse han säger sig inte ha sett. Frågan jag gärna vill ställa till Anna-Karin Hatt och/eller Eskil Erlandsson är: Var finns Riksrevisionens bedömning att det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredsställs genom outsourcing som den dåvarande regeringen enligt skrivelsen delade? Är det ingen som vill svara på detta?

  – Nej, då tackar vi för erbjudandet att kommentera men avböjer dessvärre, skriver Andreas Eriksson, pressekreterare på Centerpartiet till ETC via SMS.

  https://www.etc.se/inrikes/outsourcingskandalen-alliansens-ministrar-forsokte-vilseleda-riksdagen

  Maria har du nån kommentar du vill dela med dig till dina läsare om dessa nya uppgifter, vore intressant eftersom du tillhör samma parti som dessa statsråd.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   En av de mer vänstervridna etctexterna. Alla utom V tyckte det var bra att outsoursa och därmed minska statens kostnader som rusade.

 4. Peter Åberg

  Med samma resonemang som du framför undrar jag hur centerns och de andra allianspartiernas partiledare kan vara så tvärsäkra på att ministrar är olämpliga.
  Du antyder också att socialdemokraterna inte vill erkänna att något fel är begånget. Hur du kan påstå det, när Stefan Löfven öppet deklarerat att det som hänt är ett haveri, är för mig obegripligt.
  /Peter Åberg

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Jag tror Löfven vetat detta längre tid än vad vi nu vet. Det finns nog en hel del att vänta in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.