Måste regerinen ta ett nytt beslut nästa år?

Vanligtvis brukar det vara svårt att få plats på flyget under hösten. Det är ofta fullt av jägare från andra länder i Europa som kommer hit för att jaga fågel i fjället. Med sig har de ofta sina hundar och välfyllda plånböcker. Nu får vi se hur det blir i höst. Det kanske blir lättare att få plats på flyget men samtidigt så kanske det kommer att bli mindre penar in i våra företags kassor.

Detta då regeringen har beslutat att jägare bosatta i Sverige ska ha företräde till jakt på statlig mark. Det som händer är att de som är bosatta i Sverige och de med nära anknytning till Sverige får förtur till jakt under de första ca 3 veckorna, det vill säga den period som idag har ett högt jakttryck. Andra halvan av september så får jägare komma som tidigare år.

Det gör att det blir tuffare konkurrens om platserna för de som vill jaga och som bor i andra länder. De kanske väljer bort att komma pga krånglet för att få jaga. Det här kommer att påverka våra företag i främst fjällen som har en stor del av sina intäkter från de här jägarna som kommer och bor och köper allt de behöver för sin jakt här. Både hotell, affärer, restauranger och transportföretag drabbas.

Det här med jakt är svårt och berör många. Jakt är en stor del i många människors liv. Det är beslutet som togs för att det skulle bli mindre tryck i fjällen kanske innebär i andra änden att företag får svårt att överleva. Det här försöket i år måste utvärderas noga och det är viktigt att de som drabbas negativt gör sin röst hörd. Att Länsstyrelserna i de tre norra länen som hanterar beslutet får veta hur det slår. Det kanske måste tas nya beslut nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.