Sverige sviker rennäringen

I Jokkmokk samlas i veckan över 400 samer från mer än 20 länder för en konferens som bla.a. ska sätta upp mål för renskötseln i världen. För att diskutera utmaningar, kultur, tradition, teknikutveckling, framtid, miljö och för att komma framåt som näring.

Konferensen arrangeras av Association of Reindeer Herders. Vanligtvis i samarbete med det land som är värd. Vid dessa konferenser brukar värdlandet vara måna om att visa sina ambitioner för renskötseln. Ministrar brukar närvara och länderna brukar vara aktiva att visa upp sitt land och även bidra med finansiering. Ryssland, Norge, Finland och Kina har varit arrangörer, och alla de har medverkat som länder.

Nu när det är Sveriges tur finns inga ministrar på plats, ingen medverkan från Sverige och den ansökan som gått till näringsdepartementet om medverkan har fått nej. Så visar den svenska regeringen sina ambitioner när det gäller rennäring, samisk kultur och tradition.

Jag tycker det är illa. Min önskan hade varit att regeringen ändå på något sätt visat sin välvilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.