Shekarabi hyllas men det är Yngwe som borde få applåderna!

20 nya jobb ska omlokaliseras till Östersund i en utökning av Tillväxtverket med 20 tjänster och även Luleå får sin beskärda del av kakan. Västerbotten får dock inget i detta paket då Arbetsförmedlingen i Lycksele redan beslutats. Norrbottens förlust av alla Jobb vid Vattenfall i Jokkmokk ersätts dock i te så för Norrbotten är det en minusaffär. Det blir färre statliga jobb inte fler.

Ett bekymmer för Stockholmare men en fördel för landet. Stockholmsfokuserade media har inte förstått att myndigheterna centraliserats under många år till just Stockholm och det som nu sker är en återlokalisering eller en om lokalisering för att jämna ut statens närvara till hela landet.

Alla partier i riksdagen har varit med och tagit fram de här förslagen. Det var den parlamentariska landsbygdskommittén som jobbade fram det. Kristina Yngwe var den från C som drev igenom många av våra förslag. Kanske för att vi redan hade ett gäng förslag att föreslå, flera partier hade inte några förslag att komma med.
Det är ju bra att regeringen nu påbörjar det arbete med Landsbygdskommitténs förslag och det måste komma fler beslut utifrån den kommitténs förslag, det här räcker inte. Det här är en politisk utveckling som vi i Centerpartiet arbetat för i hela vår historia, och inte alltid haft så lätt att få med oss andra partier. Därför var det positivt med den helt eniga inriktningen från landsbygdskommittén, och att regeringen dessutom gör verkstad av den känns ju bra.

Sverker Olofsson skrev så klokt på sin Facebook som jag knycker och klipper in här. ”Jag lyssnade på ett av mina favoritprogram idag. Studio Ett. Dom pratade om att regeringen vill flytta sju statliga verk från Stockholm och ut i landet. Koncentrationen till Stockholm skall brytas säger statsministern.
Det är intressant att höra hur Studio Ett hanterar ämnet utan att förstå hur dom gör sig själva till en röst för den maktkoncentration som är ett problem i landet. Förutom statsrådet Shekarabi, som bara fick frågor som andades en negativ syn på beslutet så intervjuades en professor och en fackordförande från Stockholm. Dom talade om hur effektiviteten skulle minska, kompetensen urvattnas och att vi medborgare har anledning att vara oroade.

Såväl gäster som frågor är förstås relevanta. Lek ändå med tanken att Studio Ett skulle ha sin redaktion i Katrineholm (dit skall strålskyddsmyndigheten flytta). Samma gäster och samma frågor tror jag säkert, men jag tror också att redaktionen då kompleterat med en professor med en annan syn på utflyttningarna. En professor som ser fördelarna. Jag tror att det finns många sådana professorer och ännu fler fördelar med utflyttningarna. Samma resonemang kan föras kring fackordföranden. Det är farligt för ett land när alltför mycket makt koncentreras på ett och samma ställe. Ännu farligare blir det när medierna inte inser att dom är en del i maktkoncentrationen.”

Klok man den där Sverker…

5 kommentarer

  1. Ulla Blomqvist

    Hej, Maria!

    Vilket härligt inlägg! Stoppa också den alltjämt pågående urbaniseringen så att även landsbygden kan överleva i Norrlands inland!

  2. Magnus Johansson

    Då man läser dina inlägg så skulle man kunna tro att det är Centern som leder Sverige? Men än så länge är det inte så. Centern hade chansen under åtta år att åstadkomma något, men det kanske är så att Centern gör sig bäst i opposition? Det verkar så iaf.
    Vi har nu en rödgrön regering som sedan 2014, då de tog över makten från de borgerliga och Centern har drivit en konsekvent linje för att få till någon sorts glesbygdspolitik. Något som varit borta under mycket lång tid, både under tidigare socialistiska och borgerliga regeringar.
    Bit för bit faller mer och mer på plats, och det är positivt för landsbygden.
    Det återstår jättemycket att göra, men det är steg i rätt riktning det som nu tas och det är bra att Centerpartister är med och driver på. Det finns politiker i alla läger som slåss för glesbygden, MEN ÄN HUR DU VÄNDER OCH VRIDER PÅ DET HELA SÅ ÄR DET UNDER DENNA RÖDGRÖNA REGERINGS LEDNING som det har kommit någonting positivt i form av gles/landsbygdspolitik.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Och en parlamentarisk landsbygdskommitte lade förslagen där C var drivande i det som nu sker.

  3. Pingback: Äras den som äras bör: Shekarabi och den rödgröna regeringen | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.