Mer öppet, mer demokratiskt, mer samarbete….

För en som vill veta vart politiken i Europa kommer att peka de kommande åren så är det som hände igår viktigt. Då höll Junker sitt tal till unionen. Det gör han varje år och man kan följa det på nätet på en mängd olika språk. (Jean-Claude Junker är EU-kommissionen ordförande och är den som bestämmer mest om svensk lagstiftning)

“The wind is back in Europe’s sails. Now is the time to build a more united, stronger and more democratic Europe for 2025”

Det som jag fastnade för var den skillnad som var från talet ifjol. Då var det mer pessimistiskt och grått, igår var talet ljusare med stort hopp om framtiden. Han ser ett Europa med starkare samarbeten och en starkare demokrati där alla människor är lika mycket värda. Där de populistiska nationalistiska partierna inte vunnit den mark de hade önskat. Där liberala idéer tar mark och där ekonomin växer med hjälp av nya invånare.

Han pratade i sitt tal om Euron och jag tror att hans förhoppning om att svenskarna ska gå med i den monetära unionen, är lite väl optimistiska. De kan han nog glömma, nån euro till valuta vill nog svenskarna inte ha. Inte då idag.

Det som inte nämns så mycket som man skulle kunnat tro, var Brexit, det som nu engelsmännen nu försöker vrida sig ur. Ett forna Storbritannien kommer att krympa i både makt och möjligheter vilket många nu insett. Eller, många insåg det redan vid debatten men de röstade ändå inte. Vi svenskar borde prata mer om politiken i Europa då det är där så många beslut tas som påverkar oss i vår vardag. Vi borde både prata mer och påverka mer.

Det arbete som Ewa-May Karlsson gör i Regionrådet är viktigt för oss i norr. Där man pratar om regionernas Europa och knyter band med andra regioner som har samma utmaningar som oss. Det arbetet syns inte särskilt mycket i våra lokalmedia men ger stora avtryck i politiken.

Gå gärna in och lyssna på talet så får du en hint om framtiden. Länk här. https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_en

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.