Jag har svårt för politik som enbart är retorik!

När man säger en sak men sanningen är en helt annan, när man säger något mest bara för att spä på en misstro eller stärka en egen uppbyggd sanning, då tycker jag det är svårt.
Som nu när regeringen, mest för att vädja till Vänsterpartiet att rösta ja till deras budget, spär på myten om de ”rika och fattiga”. Man vill skapa ett vi och dom. Vi är de arbetande slitande och dom är de där rika som skor sig.

Regeringens vill höja skatten på både det ena där investeringssparkontot är ett.
Ett konto som man har för att spara till det man behöver investera i eller satsa på något man tror på. Argumentet är att det ska kosta att vara rik stämmer inte då det är helt vanliga låg- och medelinkomsttagare som sparar i dessa konton. Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson har beskrivit reformen som ”träffsäker”, eftersom den enligt henne slår mot ”den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män. Men det är inte så i verkligheten. Tvärtom, i dag finns mer än 1,8 miljoner i investeringssparkonton i Sverige. Bara första halvåret i år satte svenskarna in 25 miljarder på sina investeringssparkonton. Totalt sett finns över 280 miljarder investerat. Det har alltså blivit småspararnas egna folkrörelse, där alltifrån skolungdomen som jobbar extra till pensionären som vill lägga undan till barnbarnen som investerar sina sparade slantar.

Förr i tiden var det nog så att det var män som kunde som sparade i aktier och hängde med i börser. Idag är det vanliga intresserade människor som kan följa med hjälp av internet. Det har blivit tillgängligt för fler att handla med aktier.

Så istället för att försöka slå blå dunster i ögonen på folk borde Stefan Löfven och Magdalena Andersson säga som det är att denna skattehöjning slår mot vanliga människor.

4 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Eftersom de rika villa- och bostadsrättsägarna varje år får +25,5 miljarder av skattebetalarna i räntebidrag till sina bostadslån verkar det rimligt att de är med och betalar lite mer tillbaka. Lägg till ROT-avdragen och man kommer upp i +45-50 miljarder varje år.

  Sluta tycka synd om Sveriges största bidragstagare och försök se helheten i ekonomin.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Rot avdragen ska ses som ett sättatt öka jobb och skata tillväxt samt få in skattepengar till det offentliga. Det har visat si vara ett mycket bra sätt att både få in rejält med pengar i skatt likväl som det skapar vita jobb. På landsbygd är det oerhört svårt att få ett lån till ett hus så det är väldigt olika hur det ser ut m man jämför land oh stad. Vi på landsbygd har helt andra förutsättninar än de i storstan.

   • Michael Rönnlund

    Att det blir mindre svartjobb är enligt skatteverket en myt.

    Svartarbete kostar staten årligen 66 miljarder kronor, den uppskattningen gjorde Skatteverket 2008. Pia Bergman bedömer att summan är ungefär den samma nästan tio år senare: ”Det har vart fall inte blivit mindre”.

    https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/byggbolagen-maste-ta-ansvar-for-svartarbetet

    I praktiken har om detta stämmer skatteunderlaget blivit mindre efter införandet av ROT-avdrag. Lika mycket svartjobb och dessutom en kostnad för skattebetalarna för ROT.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det stämmer i te med det jag fått veta. Jag måste ta reda på fakta om detta. Varför ska man ta in de som jobbar svart om det .r billigare att ta in etablerade företag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.