#me too

Funderar mycket över uppropet /kampanjen #metoo. Pratade i helgen när vi hade mamma och systerhelg uppe i vår stuga i fjället om detta. Min mamma berättade om hur de var utsatta när hon och hennes kompisar jobbade som kockor i skogskojor på 50 talet. Mina systrar om olika situationer där de utsatts och jag har mina berättelser att komma med från grundskolan och uppåt i både arbetsliv och i det politiska livet.

Det är förfärligt att närapå alla kvinnor jag mött har sina egna berättelser sina egna sår när det gäller sexuella trakasserier. Det måste ju betyda att det är en majoritet av män som utsatt flickor och kvinnor nån gång på olika sätt. Jag blir så arg, frustrerad och ledsen över de som försöker förminska, prata bort eller göra denna kampanj till något annat än vad den faktiskt är. Det handlar inte om att dra alla män över en kam det handlar om att synliggöra det kvinnor utsätts för så att vi får ett slut på det. Detta är ett upprop från kvinnor i hela världen att ”nu är det nog”, där modiga kvinnor berättar sina historier som gör att andra kvinnor också vågar berätta. Att berätta är att lyfta bort skammen och skulden från sig själv som kvinna till de som faktiskt är de som utsätter kvinnorna, förövarna, männen.

Låt oss prata om det, precis det. Låt oss hålla fast vid vad det faktiskt handlar om. Låt oss prata om det verkliga problemet, att vissa män beter sig otroligt illa. Att vissa män tar sig friheter som de inte har. Att vissa män tar sig rätten. Att vissa män utnyttjar sin makt och utnyttjar kvinnor. Låt oss prata om att många kvinnor inte vågar säga ifrån och låt oss lägga skulden där den hör hemma.

Jag blir både glad och tacksam när hockeyspelarna i Vännäs säger att de har fått nog av sexuella trakasserier, övergrepp och könsord. Nu säljer de armband för att få fler att ta avstånd. Ett initiativ jag hoppas följs av flera.

Det är ju det som kampanjen handlar om, att ta avstånd. Det är mot vissa män och deras beteende som vi tillsammans ska säga NEJ! Både män och kvinnor måste reagera mot detta och säga ifrån. För nu är det faktiskt nog!! Låt oss tillsammans göra skillnad. Reagera, agera och säg ifrån när ni ser eller hör ett taskigt beteende! Här har vi alla vuxna kvinnor som män ett stort ansvar.

Läs mer om vad vi i centerkvinnorna vill på www.centerkvinnorna.se

13 kommentarer

 1. Bergis

  Men snälla Maria. Det var väl längesedan du var i riskzonen för sexuella trakasserier? Jag småler när äldre icke knullbara kvinnor är rädda för att bli sexuellt trakasserad. Däremot ställer jag mig inte bakom tassandet på yngre kvinnor, det som nu sker på festivaler runt om i landet.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det här inlägget lägger jag bara ut som ett exempel på hur män tar sig rätten att uttrycka sig. Det du gör här är även det ett sätt att trycka till kvinnor.

   • Bergis

    Inte undra på att Sverige är ett av de singel tätaste länderna i hela världen med tanke på alla feminister som springer omkring och gnäller. När får ni tid att andas?

  • Jessica

   men så ocharmigt. Hoppas din generation män lär sig ödmjukhet, medmänsklighet och respekt alt dör ut snart.

  • Alexander

   Bergis – en av de män som hatar kvinnor…

   ”längesedan du var i riskzonen för sexuella trakasserier? Jag småler när äldre icke knullbara kvinnor är rädda för att bli sexuellt trakasserad”

   Bergis, du måste ha ett IQ som får en bakterie att framstå som Einstein vid jämförelse. Du har ju precis sextrakasserat Maria med ditt inlägg ovan. Njuter du av att skada kvinnor? Hoppas Maria kan spåra din IP-adress men du gömmer dig väl eftersom du är för feg för att torgföra din sexism offentligt.

 2. Krister

  Att som feministerna ensidigt fokusera på utfall där
  kvinnor missgynnas kan inte långsiktigt vara bra för
  ett välfungerande och jämställt samhälle.

  När det gäller jämställdhet så är dom stora problemen
  som jag ser det att män har en kortare livslängd än kvinnor,
  7 av 10 som tar livet av sig är män och nära 100 % de som
  dör på arbetet är män.

  Men det kan inte finnas en kollektiv skuld varken för
  män eller kvinnor. Då blir det frågan om generaliseringar
  i stil med att ”alla av en viss ras är något speciellt” eller
  att ”alla som hör till en viss religion är på ett visst sätt”.

  Som brottsoffer kan det uppfattas som ifrågasättande av hennes uppgifter men domstolens uppgift är att inom ramen för vanliga
  rättsäkerhetsregler kontrollera att det är styrkt bortom rimligt tvivel.

  Bara för att du tillhör rätt kön betyder det inte att du är oskyldig till maktmissbruk.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Maktmissbruk finns lite var stans. Men försök inte lägga fokus på något annat än det som det här handlar om. Låt fokus ligga på när män trakasserar, trycker ner och utsätter kvinnor. Det är det det här handlar om.

 3. Magnus Johansson

  Jag har sagt att jag inte skulle gå in och kommentera på Marias blogg något mer, men DU Bergis gör att jag måste frångå detta.
  Är du på riktigt?
  Under år har jag sett dina helvridna kommentarer, men detta tar priset. Och feg att gömma dig bakom anonymitet. Det är precis sådana högertroll som dig som är upphovet till att #MeToo behövs och visar på vilka behov det finns att blottlägga dig och dina gelikars snedvridna kvinnosyn. Tvi!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Varmt tack Magnus. Jag lade ut den där kommentaren från Bergis så att det ska bli tydligt hur såna här män fungerar. Det är så bra att du och andra män ställer er upp och säger ifrån. Ju fler som säger ifrån ju närmare ett jämställt samhälle ka vi komma. Tack än en gång.

 4. Nicke

  Har nu följt metoo# med större och större häpnad. Jag har länge hört till en av de män som sagt att ”det är inte alla män” som är svin och våldtäktsmän men jag får medge att jag börjar vackla. Det som kryper fram är skrämmande och för mig helt obegripligt men till skillnad mot vissa andra tror jag till 100% på de kvinnor som träder fram och vittnar om detta. Jag har även grävt i mitt eget förflutna och försökt komma på om jag själv har agerat på ett sätt som kan uppfattas som sexuella trakasserier. Jag kan ärligt säga att jag aldrig fysiskt har begått någon sådan handling, men verbalt vet jag att jag vid ett tillfälle uttryckte mig på ett sätt som kanske inte tangerar sexuella trakasserier men däremot sårande och säkert kränkande. Kan bara skylla på att jag var ung, dum och berusad även om det inte är någon förmildrande omständighet. Är däremot inte speciellt förvånad att det är inom mediebranschen som det visat sig hålla en unken kvinnosyn, tror att många som söker sig till dessa jobb ofta har en grandios självuppfattning vilket nog till viss del finns inom politiken också. Mycket riktigt kom det ju fram igår att det inom riksdagens väggar händer liknande saker.

  Nej vi män måste verkligen rannsaka oss själva. Kvinnor är inga ömtåliga glasfigurer som måste handskas med på något speciellt ömtåligt sätt men det finns ingen som helst anledning att uppföra sig som svin heller.

  Vad Berger beträffar är han inte så mycket att fästa sig vid. Han är nog inte den typen som vi läst om i media de senaste dagarna, dvs män med ett enormt ego som tror sig kunna göra som de vill. Nej Bergis har nog aldrig varit närmare en kvinna än det han sett på sin dator och det han uttrycker i sitt inlägg är nog enbart den frustration han känner pga detta.

 5. Kristina Norman

  Men Herregud!
  Bergis. Nog för att jag anat,av dina tidigare kommentarer att döma, att dina tankar är väldigt vilse i pannkakan, men du är ju helt förryckt. Usch och fy och skämmes !

 6. Pingback: #metoo är en revolution | Sjölander spekulerar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.