Minus och minus måste nån gång bli plus…

Har idag varit på Hälso och sjukvårdsnämnd i landstinget. Samma ekonomiska minusrapporter som vi fått hela min tid i nämnden. Totalt 320 miljoner minus mot de pengar som finns det här året. I min nämnd är det minus 251 miljoner där hyrpersonal kostat 55 miljoner. Det saknas personal vilket kostar mer än planerat. Så det är en del att göra för att pengarna ska räcka till för de verksamheter vi har.

Det som jag tycker är svårt är att landstingsledningen tar till sparpaket som akuta åtgärder när man borde förändra systemet. Vi i Centerpartiet vill stärka vården nära människor och specialisera sjukvården. Vi tror att det finns mycket att spara i administration och att vård ges på rätt nivå. Det skiljer stort i vad man fixar på vårdcentralerna där inlandet klarar så mycket mer på sin vårdcentral än vad man gör i Umeå. Den skillnaden måste bort.

Idag jämför alla landsting sina verksamhet med andra och där behöver vi jobba för att de som behöver vård snabbare får vård, där ligger vi under riket i övrigt.

Det måste bli ett annat synsätt och ett annat system där ekonomin hanteras utifrån verkligheten. Det kan inte vara så att budget och utfall efter 12 år fortfarande aldrig hängt ihop.

6 kommentarer

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   I Storuman på sjukstugan klarar man själva av nära 80% av de besök som kommer,in. I Umeå så når man inte samma nivå på vårdcentralerna sär. Det här är både intressant och märkligt. Det borde vara lika över länet oavsett närhet till lasarett i hur mycket man klarar att fixa på en vårdcentral, sjukstuga.

 1. Astrid Karlsson Asplund

  Tänk vad rätt du har! Stå på dej!
  Men inte kan det vara nödvändigt bygga ett regionalhus i Umeå där det redan byggs för fullt?
  Se till att verkligheten får styra sjuk och hälsovården och inte budgeten och jämförelsen med andra landsting. Västerbotten består fortfarande av glesbygd med långa avstånd och dåliga vägar och kommunikation. Umeå är bara en lite del.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Ja vi måste se hela länet och fördela resurserna klokt. Det finns idag en allt för stor administrativ överbyggnad och lokaler som står tomma.

 2. Leif

  Problemet med borgarsynen på samhället. Vissa saker, sjukvård, måste få gå minus. Sluta tänk företag hela jävla tiden, det förblindar dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.