Ska staten bara få ta det du äger?

Du kanske är en av de skogsägare som äger skog i inlandet, en ägare som vill avverka din fjällnära skog, men som får nej av staten, som inte ens ska få någon ersättning. Det här har vi Centerpartister fått samtal om nu några veckor. Samtal från de som drabbas. De som äger skogen har inte längre rätt till det de äger.

Det är häpnadsväckande, att staten förbjuder skogsägare från att avverka skog, men vägrar att ersätta dem för förlorad inkomst, säger Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson i Centerpartiet. Han är den som driver frågan tillsammans med Helena Lindahl och andra riksdagsledamöter från Centerpartiet. Vi har ännu inte sett nån riksdagsledamot från S protestera. När Helena frågar landsbygdsministern Bucht så säger han; ja de får väl stämma staten om de är missnöjda.

Så här är det. Den som äger fjällnära skog måste ansöka om tillstånd från Skogsstyrelsen för att få avverka skog. Om avverkningen anses strida mot intressen som är av stor betydelse för natur och kultur, då kan skogsägaren få nej. Men då får markägaren normalt sett ersättning för att skogen inte kan brukas.

Men nu har staten satt stopp för ersättningarna. Det är myndigheten Kammarkollegiet som anser att ersättning inte bör utgå till markägaren.

Det är det här vi tycker är helt galet, att staten förbjuder skogsägare från att avverka skog, men vägrar att ersätta dem för förlorad inkomst. De som köpt skog som en investering och lagt sina besparingar på att investera i skog kan nu bli helt lottlösa.

Nu pågår som tur var flera rättsprocesser, där markägare driver den här frågan om ersättning. Vi tror att domarna kommer att överklagas och antagligen går de ända upp till EU-domstolen. Så du som drabbas kan driva frågan om din rätt och stämma staten. Det borde inte behöva vara så då det säkert kommer att ta flera år innan det här är klart.

Flera år så man som skogsägare får stå där och inte veta, inte kunna bruka sin skog eller våga investera. Det blir svårt att lämna över till nästa generation och i värsta fall kan stora pengar som investerats gå upp i rök.

Vi tycker det ska återgå till innan Kammarkollegiet tog över. Vi tycker att djur och natur ska skyddas i vissa områden men då ska också markägaren ha ersättning. Tidigare har det ju oftast fungerat bra och skogsägarna har kommit överens med Skogsstyrelsen i de flesta fall.

Så vi kämpar på och hör gärna av dig om även du är drabbad.

2 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Att föra process mot den ”goda” staten låter sig inte göras med mindre än att
    den drabbade har obegränsat med tid och resurser ( i den eventualitet till
    utslag i EG rätt ca 20-25 år )
    Till detta kan ingen konsekvens för staten påräknas, i bästa fall kan den drabbade
    se fram emot en s k åtgärd via Expropriationslagen (1972:719). Kostnaden för
    åtgärden hamnar dessutom oavsett utgång i den enskildes knä.
    Att föra process mot staten kan således inte rekommenderas, detta under någon
    omständighet – frågan och dess omständigheter hör hemma i det politiska samtalet
    då under begrepp som tydligt tar utgång i den socialistiska staten och det enskilda
    ägandet allt annat agerande göder endast våra jurister.
    De omständigheter som nu ligger till grund för de reaktioner som nu är aktuella, är
    i ingen del nya – tvärtom vi är 1000 tals som fått våra liv i stora stycken förstörda av
    den hantering vår ”goda stat” utsätter den enskilda markägaren för, återigen lagar
    och regelverk sätts politiskt och inte i en rättssal.

  2. Skogsägare

    Dessa övergrepp mot den enskilde måste upp till EU domstolen så fort som möjligt där äganderätten är högt prioriterad till skillnad mot vänstersverige där privat egendom konfiskeras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.